Wat moet je doen bij een opgezwollen iPhone batterij?
BLOG

Wat moet je doen bij een opgezwollen iPhone batterij?

Op 30 juni 2023, door Davey
2 reacties 8 min. leestijd

Een opgezwollen iPhone batterij kan erg gevaarlijk zijn, het is daarom belangrijk om deze blog goed door te nemen zodat je weet hoe je moet handelen wanneer jezelf een opgezwollen batterij in je iPhone hebt. De meeste mensen zien dat de batterij opgezwollen is doordat de iPhone bol staat (hierdoor komt het iPhone scherm omhoog).

Waarschuwing bij opgezwollen iPhone batterij

Het is belangrijk om allereerst goed in te schatten of de batterij niet is beschadigd. Een ernstige beschadiging kan je waarnemen doordat de batterij slecht ruikt, warm wordt of in het ergste geval zelfs begint te roken.

Het uitvoeren van reparaties is allereerst altijd op eigen risico. Wel adviseren wij zeer zorgvuldig te werk te gaan en wanneer de batterij ernstig is beschadigd afstand te nemen van de batterij omdat de batterij kan exploderen of in brand kan vliegen! Wanneer je twijfelt over je vaardigheden om de batterij zelf veilig te verwijderen, ga dan niet zelf aan de slag en laat een professionele reparateur de reparatie uitvoeren.

Voer de reparatie uit in een veilige ruimte met voorzorgsmaatregelen

Een veilige ruimte is belangrijk wanneer je deze reparatie met meer risico gaat uitvoeren. Zorg ervoor dat je werkt in een ruimte met voldoende ventilatie en die tevens brandveilig is. Een betonnen vloer is aan te raden bij deze reparatie. Mocht de batterij gaan branden, dan zal de batterij namelijk blijven branden totdat alle energie uit de batterij is (daarom adviseren we om altijd te repareren met een batterij die vrijwel leeg is om eventuele schade te beperken).

Wat moet je doen bij een opgezwollen iPhone batterij?

Hoe ontstaat een opgezwollen iPhone batterij?

Het opzwellen van een iPhone batterij komt gelukkig niet vaak voor. Wanneer het wel voorkomt ontstaat het probleem door de volgende oorzaken:

Kortsluiting

Zoals iedereen weet bestaat een batterij uit twee kanten namelijk de pluspool (positieve) en de minpool (negatieve). Ook een iPhone batterij heeft deze 2 elektroden. De elektriciteit in de iPhone stroomt van de min- naar de pluspool waardoor je iPhone wordt verzien van de elektriciteit die hij nodig heeft om te functioneren.

Wanneer de minpool en de pluspool rechtstreeks verbinding met elkaar maken dan ontstaat er kortsluiting wat direct kan lijden tot het opzwellen van de batterij. Kortsluiting kan soms ontstaan doordat de scheiding tussen deze twee elektroden niet juist is of doordat de iPhone batterij vervormt waardoor de elektroden bij elkaar kunnen komen. In het ergste geval kan heftige kortsluiting zelfs een explosie van de batterij veroorzaken.

Beschadigingen op je iPhone

Beschadigingen aan de iPhone kunnen ervoor zorgen dat de batterij ook beschadigd kan raken doordat er bijvoorbeeld te veel druk op is uitgeoefend. Wanneer het toestel bijvoorbeeld hard is gevallen kun je het best de iPhone zo snel mogelijk apart leggen om te kijken of er geen schade aan de batterij is ontstaan.

Hoe herken je een opgezwollen iPhone batterij?

Zien, ruiken en voelen. Zo herken je simpel of de iPhone batterij opgezwollen is.

Zien

Controleer eerst of je aan de buitenkant van het toestel ziet of de iPhone batterij is opgezwollen. Dit zie je doordat het iPhone scherm bol staat, er een kier tussen het scherm en het frame van de iPhone zit (omdat het iPhone scherm omhoog komt) of dat de iPhone misschien wel helemaal niet meer goed in het hoesje past. Vanzelfsprekend moet je de iPhone absoluut niet aanraken wanneer er rook of vuur te bekennen is.

Ruiken

Wanneer er op het zicht niets te merken is kan je altijd even aan het toestel ruiken of er een vreemde geur aanwezig is. De geur van een defecte batterij is zo overheersend dat deze direct te herkennen is.

Voelen

Niets te zien of te ruiken aan de iPhone? Voel dan nog even rondom de iPhone of deze ergens verdikkingen heeft.

Batterij presteert slecht

In de praktijk merken we vaak dat wanneer een iPhone batterij aan het opzwellen is, dit soms merkbaar is aan de verslechterde prestaties van de batterij. Gebreken die bijvoorbeeld kunnen ontstaan zijn:

  • Plotseling uitvallen van de iPhone (bij een batterijpercentage boven de 0%)
  • Slechte prestaties van de iPhone batterij (plotseling veel sneller leeg)

Wanneer je deze gebreken aan de batterij hebt, controleer dan altijd of de batterij niet aan het opzwellen is.

Hoe verwijder je een opgezwollen iPhone batterij?

Het verwijderen van een opgezwollen iPhone batterij moet erg voorzichtig gebeuren. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat voor voorzorgsmaatregelen wij adviseren voor het verwijderen van de iPhone batterij. Wanneer je deze voorzorgsmaatregelen hebt getroffen en ook inschat dat je de reparatie kunt uitvoeren dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten.

Laat de iPhone batterij zover mogelijk leeglopen

Wanneer je een opgezwollen iPhone batterij gaat verwijderen is het belangrijk om de iPhone absoluut niet aan de oplader te plaatsen. Laat de iPhone qua batterijpercentage zover mogelijk leeglopen (sowieso onder de 15%, liever tot 0%) zodat de energie die zich in de accu bevindt minimaal is. Dit verkleint de kans op brand wanneer de batterij verder beschadigt.

Volg de reparatie handleiding

Voor het verwijderen van de iPhone batterij kan je de normale reparatie handleidingen volgen die op onze site staan. Wel is het belangrijk dat je extra voorzichtig bent en de batterij niet beschadigt, ga dus niet hard lopen wrikken aan de batterij en neem de tijd om de batterij rustig te verwijderen. Gebruik alleen plastic gereedschap zodat je de kans verkleint op het maken van een beschadiging aan de batterij (voorkom doorboren / doorprikken van de batterij met scherp gereedschap, dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren).

Wanneer je waarneemt dat de batterij warm wordt, er zich een geur, rook of vuur ontwikkelt stop dan onmiddellijk met de reparatie en zorg ervoor dat de iPhone op een veilige plek ligt en wacht tot al deze signalen weg zijn zodat je opnieuw kunt proberen om de batterij te verwijderen.

Extra tips voor het verwijderen van de batterij

Buiten het volgen van de reparatie handleidingen hebben we een aantal tips voor het verwijderen van een opgezwollen batterij.

Tip 1: Zorg voor een goede veilige voorbereiding met een veiligheidsbril en bijvoorbeeld een emmer met zand waar de batterij in kan als deze is verwijderd. Voer de reparatie zoals eerder genoemd uit in een veilige ruimte met voldoende ventilatie.

Tip 2: Breng voorzichtig wat isopropyl alcohol (99,9% alcohol) aan langs de randen van de batterij en laat dit 5 minuten intrekken. We doen dit zelf door wat van deze alcohol op te zuigen met een laboratoriumflesje met een nauwe hals zodat deze vervolgens gedoseerd aangebracht kan worden.

Tip 3: Schuif voorzichtig een plastic pasje onder de batterij en probeer wat ruimte te maken.

Tip 4: Kun je de batterij sticker nu alsnog verwijderen dan is dit de meest veilige optie. Anders adviseren om langzaam de batterij verwijderen met het plastic pasje (breng eventueel tussentijds opnieuw isopropyl alcohol (99,9% alcohol) aan.

Hoe gooi je de batterij veilig weg?

Wanneer de batterij is verwijderd uit de iPhone is het belangrijk om de batterij veilig op te bergen. Wanneer de batterij zo erg is beschadigd dat deze warm is, vreemd ruikt of zelfs rookt dan is het belangrijk om deze buiten op te bergen op een plek waar deze niets kan beschadigen. Zelf gebruiken wij hiervoor altijd een metalen emmer met zand om er zeker van te zijn dat de batterij niets kan beschadigen. Laat de batterij in dit geval liggen totdat er geen symptomen meer zijn.

Veilig je iPhone batterij inleveren

Wanneer de iPhone batterij geen symptomen meer heeft is het mogelijk om de batterij weg te gooien (mag absoluut niet worden ingeleverd wanneer deze nog een risico vormt). Je gooit een batterij natuurlijk niet weg in de prullenbak maar je kunt deze bij een lokaal of wecycle inzamelpunt inleveren.

Welke nieuwe iPhone batterij heb ik nodig?

Na het verwijderen van de oude batterij is het tijd om een nieuwe iPhone batterij te plaatsen. Volg onze iPhone batterij reparatie handleiding om je batterij op de juiste manier te monteren. Gebruik altijd iPhone batterijen van hoge kwaliteit zodat deze goed presteert en ook veilig is. Je bestelt iPhone batterijen van hoge kwaliteit in onze webshop ›

Waarom kiest Apple voor lithium-ion batterijen?

Een iPhone batterij is een batterij van het type lithium-ion. Er is bewust voor dit type batterij gekozen omdat deze batterijen snel opladen en ze een grote vermogensdichtheid hebben. Hierdoor krijgt Apple het voor elkaar om kleine, lichte batterijen te ontwikkelen met een goede capaciteit.

Bestel je iPhone onderdelen bij Fixje
Hoge kwaliteit voor de beste prijs!

Wat kan Fixje nog meer aanbieden?

Fixje verkoopt naast iPhone onderdelen ook onderdelen voor iPad, MacBook en Samsung. Naast het “zelf repareren” kan je ook terecht om je iPhone te laten repareren via onze opstuur service of in ons reparatiecentrum! Naast het stimuleren van reparaties hebben we andere duurzame alternatieven zoals de verkoop van refurbished iPhones, iPads en MacBooks. Deze apparaten leveren we altijd met het Keurmerk Refurbished en met 2 jaar garantie. Sinds kort kun je ook je oude iPhone verkopen zodat we deze een tweede leven kunnen geven.

Heb je nog vragen over deze reparatie? Plaats deze dan onder de handleiding. Dan kunnen we of andere reparateurs je verder helpen! Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen via de chat zodat een van onze specialisten je verder kan helpen.

Veelgestelde vragen over een opgezwollen iPhone batterij

  • Vraag

    Hoe ontstaat een opgezwollen iPhone batterij?

    Antwoord

    Het opzwellen van een iPhone batterij komt gelukkig niet vaak voor. Wanneer het wel voorkomt ontstaat het probleem door de volgende oorzaken: kortsluiting of door beschadigingen in het toestel.

  • Vraag

    Hoe verwijder je een opgezwollen iPhone batterij?

    Antwoord

    Laat de batterij zoveel mogelijk leeglopen en verwijder daarna de batterij volgens het stappenplan. Gebruik altijd een veiligheidsbril en tref de extra veiligheidsmaatregelen die wij in het blog voorstellen.

  • Vraag

    Hoe gooi je de batterij veilig weg?

    Antwoord

    Eerst veilig opbergen en wanneer het zeker veilig is kun je het lokaal inleveren of bij een WeCycle punt.

  • Vraag

    Verkopen jullie ook nieuwe iPhone batterijen?

    Antwoord

    Ja, wij verkopen voor elk type iPhone batterijen. Deze kan je bestellen in de webshop van Fixje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties op “Wat moet je doen bij een opgezwollen iPhone batterij?

  • Beste Davey

    Ik heb de achterkant van mijn iPhone 12 pro vervangen nu doet de vergrendeld knop het niet en de toestel gaat niet aan en uit.

    Op de achterkant van de iPhone
    12 pro onder de draadloze oplader

    Is een kleine chipje zwart van kleur die is gebroken, waar licht het aan

    Graag een reactie bedankt

    Sarkis

    sarkis.garaginyan12 op 8 oktober, 2021
    • Hé Sarkis, Het probleem met de sluimer knop zou ergens in het kliksysteem moeten zitten. Bij de 12e generatie iPhones heb je achterkanten voor de VS (met mmWave 5G) en achterkanten voor Europa (zonder mmWave 5G). Bekijk eventueel onze teardown van de iPhone 12. Link: https://www.fixjeiphone.nl/iphone-reparatie/iphone-12/teardown/

      Fixje Davey op 11 oktober, 2021

Geef een reactie