Kortsluiting in de iPhone
BLOG

Kortsluiting in de iPhone

Op 7 januari 2023, door Davey
8 reacties 4 min. leestijd

Kortsluiting in je iPhone wordt vaak genoemd door iPhone reparatie bedrijven maar wat is het nou precies? Als consument of professional is het belangrijk om meer over kortsluiting in je iPhone te weten zodat je de juiste keus kunt maken voor je defecte iPhone. In dit artikel over kortsluiting in je iPhone behandelen wij de volgende onderwerpen:

Wat is kortsluiting?

De term ‘’kortsluiting’’ wordt vaak gebruikt als een apparaat niet meer functioneert. Wat belangrijk om te weten is, is dat niet elke iPhone die niet meer aan gaat kortsluiting heeft. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom een apparaat niet meer aangaat en kortsluiting is één van de mogelijke oorzaken. Bij kortsluiting kan de stroom simpelweg niet meer van plek A naar plek B en dit wordt kortsluiting genoemd.

Kortsluiting in iPhone door waterschade

Bij een iPhone of andere consumentenelektronica kan kortsluiting onder andere ontstaan door water of vochtschade. Op het moment dat er water of vocht op de moederbord komt waar stroom doorheen loopt ontstaat er corrosie. Door deze corrosie kan de stroom niet meer van plek A naar plek B waardoor er kortsluiting ontstaat. Als er een klein beetje corrosie is ontstaan kan dit vaak gemakkelijk worden gerepareerd. Helaas zien we in de meeste gevallen dat er bij waterschade veel corrosie is ontstaan en dat data herstel de enige betrouwbare optie is.

Andere oorzaken voor kortsluiting in je iPhone

Naast waterschade zijn er ook andere oorzaken waardoor kortsluiting in een iPhone of andere consumentenelektronica kan ontstaan. Zo kan een kapotte of slechte iPhone batterij kortsluiting veroorzaken. Tevens zorgen slechte (auto)opladers ervoor dat het moederbord overbelast raakt door de hoeveelheid stroom waardoor er kortsluiting ontstaat, gebruik altijd gecertificeerde iPhone adapters en kwalitatief goede iPhone lightning kabels om problemen te voorkomen. Een bekend voorbeeld hiervan is een defecte Tristar chip welke kan ontstaan door overbelasting van het moederbord.

iPhone kortsluiting diagnosticeren

Nadat je het foam van het bord verwijderd hebt (1 druppel 99,9% isopropyl alcohol om het netjes te verwijderen) en het bord goed geïnspecteerd heb op tekenen van waterschade rondom chips en componenten kun je verder gaan met de diagnose. Als er geen waterschade aanwezig is zit de kortsluiting in één van de volgende lijnen:

 • PP_VDD_MAIN – meestal heeft deze lijn een kortsluiting
 • PP_VVD_BOOST – deze lijn heeft vaak een kortsluiting als het de PP_VDD_MAIN niet is
 • PP_GPU – deze kortsluiting zit in de lijn van de GPU en is complex om te fixen

Met behulp van een mulitimeter, een schema en een testpoint op het moederbord kun je achterhalen in welke lijn de kortsluiting zich bevindt. Daarna kun je met een labvoeding en een infraroodcamera (of freeze spray) achterhalen waar in de lijn de kortsluiting zit.

iPhone kortsluiting opsporen

De meeste professionals gebruiken een labvoeding. Je kunt de stroomkabels aansluiten op de labvoeding en het voltage op 4.2V zetten. Daarna kun je de spanning (4.2V) in de iPhone injecteren. Schiet de labvoeding direct naar 2 ampère of meer? Dan kun je met zekerheid concluderen dat je te maken hebt met een korsluiting. Je kunt daarna met een infraroodcamera of met freezespray de exacte locatie vinden. Het component zou namelijk een stuk warmer worden dan de overige componenten. Het is belangrijk om te weten dat een kortsluiting altijd wordt veroorzaakt door een component en niet door een chip. Wat je zou zien is dat de Tigris chip altijd zou opwarmen. Deze chip moet je niet gaan vervangen, maar opzoek gaan naar het component dat kortsluiting heeft.

Kortsluiting iPhone

Tigris chip wordt warm en het component die kortsluiting heeft

iPhone kortsluiting repareren

Bij lichte water- of vochtschade is het mogelijk om de kortsluiting in de iPhone te repareren. Hierdoor kan de stroom weer goed van plek naar A naar plek B stromen en kan zal de iPhone weer goed functioneren. Enkele consumenten kiezen ervoor om deze kortsluiting in de iPhone zelf te repareren, dit kan ook via ons bedrijf door een iPhone moederbord reparatie aan te melden op onze site.

Bij ernstige water of vochtschade wordt vaak het apparaat dermate hersteld dat de data veilig eraf gehaald kan worden. Dit kan alleen als de CPU en NAND chip nog intact zijn. Bij kortsluiting wat ontstaan is door een slechte batterij, kapotte iPhone batterij of door slechte opladers kan de kortsluiting in de meeste gevallen gemakkelijk hersteld worden. Dit kan via de iPhone moederbord reparatie pagina op onze website.

Specialisten gebruiken vaak programma’s als ZXW of REFOX om betrouwbare schema’s te bestuderen van populaire apparaten zoals Apple iPhones en Samsungs. Het is belangrijk om apparaten met een kortsluiting te repareren indien dit nog kan. Dit is belangrijk om een circulaire economie te stimuleren en de elektronische afvalberg te verminderen!

iPhone kortsluiting niet meer te repareren?

Heb je alle mogelijke opties doorgenomen om je iPhone met kortsluiting te herstellen maar heb je nog geen duidelijkheid? Vraag dan onze specialisten die online zijn op de chat voor meer informatie over het probleem en advies om de juiste keus te maken.

Wanneer de kortsluiting in je iPhone helemaal niet meer te repareren is kan je ervoor kiezen om een andere smartphone te kopen. Door voor een Refurbished iPhone te kiezen bespaar je niet alleen je portemonnee maar ook het milieu! Alleen samen zorgen wij er namelijk voor dat de levensduur van apparaten wordt verlengd en hiermee e-waste wordt verminderd!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties op “Kortsluiting in de iPhone

 • hoi davey ik heb een i phone se waar water is bij gekomen nu zit er vocht tussen mn scherm en werkt de touch id niet verder werkt alles nog wel hoe kan ik dit oplossen evt ?

  natasja op 6 september, 2022
  • He Natasja, ons advies is om deze iPhone niet meer te maken. Waterschade is een vervelend probleem en ik veracht dat er veel water in je iPhone is gekomen. Nu de iPhone nog werkt, zou ik zo snel mogelijk de data overzetten naar een andere (bijv. een goede refurbished).

   Fixje Davey op 6 september, 2022
 • Hello ,
  Mijn ipon6s d scherm ging plots zwart met fijn witte strepen in de lengte van de scherm.
  Heb deze proberen te resetten , maar die start niet meer en laad doe deze ook niet meer.
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn
  Ps:toestel niet in water geval en ook niet op de grond
  Mvg

  Vanelslande op 3 februari, 2023
  • Hi Vanelslande, In eerste instantie verwacht ik dat het LCD kapot is. Als dit niet de oorzaak is zou het complexer zijn. Iemand wat er hanger mee is kan de pinnen doormeten van de LCD connector of de GPU coils.

   Fixje Davey op 6 februari, 2023
 • Hoi Davey
  Me Iphone se 2020 tijdens scherm vervangen is er een kortsluiting geweest bij vastklikken voorcamera kabel aan moederbord. Maar er kwam brandgeur en de kaber werd warm dus heb het eraf gehaald. Maar waar kan de probleem aan liggen?

  Yosii op 17 april, 2023
  • Hi Yosii, het probleem lijkt wel wat complexer te zijn. Je kunt de pinnen van de connector doormeten met diode reading. Vermoedelijk is er een componentje doorgebrand. Als je wilt kunnen we dit voor je repareren.

   Fixje Davey op 18 april, 2023
 • mijn iphone 12 ging leeg 4% batt en toen viel die uit, ik stopte hierna een kabel in mijn iphone om deze op te laden, hij gaf een flikkerende oplaad logo en viel toen uit, bij het weer proberen aan te zetten flikkerde een logo dat er een kabel nodig is om te laden maar die zat er al in en ging die weer uit dit duurde exact 1 seconde heel snel dus en mijn iphone gaat sinds dien met kabel en al niet meer aan… waar kan dit aan liggen ? kortsluiting of batterij ?

  nimz op 2 november, 2023
  • Hi nimz, precies wat je zegt, de batterij of kortsluiting zal heel goed kunnen. Je kunt nog proberen om de iPhone te resetten. Eventueel kunnen we je helpen via onze opstuur service.

   Fixje Davey op 8 november, 2023

Geef een reactie