iPhone waterschade
BLOG

iPhone waterschade

Op 30 juni 2023, door Davey
0 reacties 6 min. leestijd

iPhone met waterschade? Lees dan in 6 minuten wat je moet doen en hoe je dit zelf kunt repareren (of kunt laten repareren). Vanaf de iPhone 7 serie zijn iPhones waterdicht met een IP67 classificatie, tegenwoordig worden de nieuwe modellen zelfs uitgeleverd met een IP68 classificatie, Apple zegt hierbij dat je tot 6 meter diep kunt en dat voor maximaal 30 minuten lang.

Er zijn veel iPhones met waterschade

We zien elke week veel iPhones binnenkomen met waterschade, ondanks dat deze waterdicht zijn. Waterschade hoeft niet altijd direct te betekenen dat de iPhone helemaal niet meer werkt. Wel zijn iPhones met waterschade minder betrouwbaar dan iPhones zonder waterschade. Je kunt waterschade onder andere aan de indicatoren in de iPhone herkennen, deze worden rood als er vocht is geweest (oorspronkelijk zijn deze wit). Plekken die extra gevoelig zijn voor waterschade zijn het oorgaasje, simkaart houder en bij de openingen van de microfoontjes aan de onderkant.

Top 5 van ontstaan de meeste waterschades bij een iPhone

 1. iPhone is in de wc gevallen
 2. iPhone is in het zwembad gevallen
 3. Fietsen of lopen door een harde regenbui
 4. Lekkende fles in de tas of het morsen van een drankje
 5. Vochtige omgeving zoals in een douche

Heeft je iPhone met lichte of zware waterschade?

Je kunt waterschades vaak in twee vakjes stoppen, namelijk lichte en zware waterschade. Bij lichte waterschade zie je weinig corrosie in de iPhone en bij zware waterschade zie je veel meer corrosie. Het verwijderen van corrosie is met isopropyl alcohol wel mogelijk, de grote uitdaging zit hem alleen dat de corrosie moeilijk te vinden is omdat deze onder schildjes en in de chips zit. Op het moederbord zitten tientallen verschillende chips, als daar water onder komt, is dit niet te zien.

Kortsluiting in je iPhone

iPhone met lichte waterschade

Bij een iPhone met lichte waterschade is reparatie vaak mogelijk, het toestel zal in dat geval ook nog functioneren. Nadat je de corrosie hebt verwijderd kun je de iPhone blijven gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ook een iPhone met lichte waterschade minder betrouwbaar is en dat het toestel altijd weer opnieuw kapot kan gaan. In sommige gevallen moet de iPhone batterij ook vervangen worden. Dit kan jezelf doen met onze iPhone batterijen en handleidingen.

iPhone met zware waterschade

Bij een iPhone met zware waterschade is dataherstel de enige optie. Bij zware waterschade gaat de iPhone helemaal niet meer aan. Een reparatie specialist met goede soldeervaardigheden kan de CPU de NAND chip, de EEPROM en de NFC chip overzetten op een ander moederbord. De data kan dan van het toestel worden afgehaald. Dit is een moeilijke reparatie wat erg tijdrovend is. Hierdoor zijn de kosten vaak relatief hoog waardoor het alleen wordt gedaan als de data erg belangrijk is. Wij kunnen deze data herstel reparatie ook voor je uitvoeren indien dit nodig is. Bekijk hier de reparatie mogelijkheden.

iPhone waterschade repareren in 5 stappen

Is je iPhone in het water gevallen of zat deze nog in de broek van de wasmachine en werkt de iPhone niet meer? Volg dan het onderstaand stappenplan:

 1. Mocht de iPhone aan de oplader zitten, zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk ontkoppeld is voor de veiligheid.
 2. Maak de iPhone zo snel mogelijk droog en laat het water zoveel mogelijk naar de onderkant lopen (de onderkant is waar de oorspeaker niet zit).
 3. Als je een beetje technisch bent kun je ook direct de batterij ontkoppelen de voorzichtig de binnenkant van de iPhone droog deppen. Ben je niet technisch stuur de iPhone dan zo snel mogelijk naar ons op of ga naar een goed reparatiebedrijf in de buurt.
 4. Als de iPhone open is en de batterij ontkoppeld is, kun je het moederbord eruit halen en de plekken reinigen waar veel corrosie zit. Test daarna met een andere batterij en scherm om te kijken of deze nog aangaat. Gaat de iPhone weer aan? Zet dan zo snel mogelijk al je data op een andere iPhone (dit kan eventueel op een refurbished iPhone van ons).
 5. Gaat de iPhone nog steeds niet aan en is de data erg belangrijk? Dat kan er een CPU swap gedaan worden om de data te herstellen. Wij kunnen deze data herstel reparatie voor je uitvoeren. Bekijk hier de reparatie mogelijkheden.

iPhone in rijst? Doe het niet!

Vaak zien we dat mensen de iPhone in rijst leggen. Onthoud goed dat rijst bedoeld is om te eten en niet om iPhones mee te maken. Rijst kan alleen maar schade aanbrengen doordat rijst in kleine ruimtes gaat zitten. Rijst zou hoe dan ook er niet voor zorgen dat de iPhone weer aan gaat.

Waterdichtheid per iPhone (IP certificering)

Model IP-certificering
iPhone 14 Pro Max IP68
iPhone 14 Pro IP68
iPhone 14 Plus IP68
iPhone 14 IP68
iPhone 13 Pro Max IP68
iPhone 13 Pro IP68
iPhone 13 IP68
iPhone 13 mini IP68
iPhone SE 3 (2022) IP67
iPhone 12 Pro Max IP68
iPhone 12 Pro IP68
iPhone 12 IP68
iPhone 12 mini IP68
iPhone SE 2 (2020) IP67
iPhone 11 Pro Max IP68
iPhone 11 Pro IP68
iPhone 11 IP68
iPhone XS Max IP68
iPhone XS IP68
iPhone XR IP67
iPhone X IP67
iPhone 8 Plus IP67
iPhone 8 IP67
iPhone 7 Plus IP67
iPhone 7 IP67

Conclusie iPhone waterschade

Na het lezen van dit bericht kun je concluderen dat een lichte waterschade vaak nog goed te repareren is en een zwarte iPhone waterschade in de meeste gevallen door een expert moet worden hersteld. Wel zou het toestel bij lichte waterschade ook in de toekomst minder betrouwbaar zijn. Bij zware waterschade is de kans groot dat er een CPU swap nodig is om je data te herstellen. Houd er rekening mee dat dit hoge kosten met zich mee kan brengen. Ons team met ervaren specialisten kan deze reparatie ook voor je uitvoeren. Bekijk hier de reparatie mogelijkheden van Fixje.

Veelgestelde vragen over waterschade bij een iPhone

 • Vraag

  Helpt het om de iPhone in rijst te leggen bij waterschade?

  Antwoord

  Vaak zien we dat de iPhone in rijst gelegd wordt. Onthoud goed dat rijst bedoeld is om te eten en niet om iPhones mee te maken. Rijst kan alleen maar schade aanbrengen doordat in kleine ruimtes gaat zitten. Rijst zou hoe dan ook er niet voor zorgen dat de iPhone weer aangaat.

 • Vraag

  Wat zijn de kosten van een data herstel bij waterschade?

  Antwoord

  De kosten van een data herstel zijn per iPhone verschillend. De kosten kunnen variëren van 109 euro tot aan 600 euro. Dit is afhankelijk van model en de schade wat het moederbord heeft.

 • Vraag

  Hoe weet je of de iPhone zware of lichte waterschade hebt?

  Antwoord

  Het is altijd moeilijk om dit echt een hokjes te stoppen. Binnen de iPhone heb je ook indicatoren die rood worden als ze in aanraking zijn geweest met water. We behandelen de iPhone als zware waterschade als deze niet meer aangaat. Ook niet meer met een andere batterij of scherm. Bij lichte waterschade zie je wel schade in de iPhone, maar gaat deze wel aan. Er kunnen altijd uitzonderingen zijn op deze regel, een reparatie specialist zou dit ook kunnen beoordelen.

 • Vraag

  Zijn iPhones waterdicht?

  Antwoord

  Vanaf de iPhone 7 en 7 Plus zijn de iPhones waterdicht. Als de iPhone gerepareerd wordt kan het toestel minder waterdicht zijn. Apple test dit in een laboratorium nadat de iPhone net uit de fabriek komt. Als het rubbertje van de simkaart houder beschadigd is kan de iPhone al minder waterdicht zijn. Ook na reparatie kan er geen garantie meer gegeven worden op waterdichtheid.

Wat kan Fixje nog meer aanbieden?

Fixje verkoopt naast iPhone onderdelen ook onderdelen voor iPad, MacBook en Samsung. Naast het “zelf repareren” kan je ook terecht om je iPhone te laten repareren via onze opstuur service of in ons reparatiecentrum! Naast het stimuleren van reparaties hebben we andere duurzame alternatieven zoals de verkoop van refurbished iPhones, iPads en MacBooks. Deze apparaten leveren we altijd met het Keurmerk Refurbished en met 2 jaar garantie. Sinds kort kun je ook je oude iPhone verkopen zodat we deze een tweede leven kunnen geven.

Heb je nog vragen over een reparatie? Plaats deze dan onder de handleiding. Dan kunnen we of andere reparateurs je verder helpen! Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen via de chat zodat een van onze specialisten je verder kan helpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een reactie