Face ID werkt niet
BLOG

Face ID werkt niet

Op 24 mei 2024, door Davey
24 reacties 6 min. leestijd

Werkt de Face ID functie niet meer van je iPhone? Ontgrendelen zonder Face ID is enorm vervelend, het moet dan op de ouderwetse manier met de toegangscode. Iedereen gebruikt Face ID om een iPhone vliegensvlug te kunnen ontgrendelen waar je ook bent, wat je ook doet! Een belangrijke functie die in 2024 onmisbaar is.

We leggen je in dit artikel precies uit hoe je het probleem kunt oplossen. Is het probleem niet te verhelpen? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een het kopen van een goedkope refurbished iPhone.

Face ID is aanwezig op de volgende toestellen:

 • iPhone X
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13
 • iPhone 13 Pro (Max)
 • iPhone 14 (Plus)
 • iPhone 14 Pro (Max)
 • iPhone 15 (Plus)
 • iPhone 15 Pro (Max)

Face ID werkt niet stappenplan (7 oplossingen)

Apple geeft 7 mogelijke oplossingen om Face ID te fixen. Bekijk de 7 mogelijke oplossingen om Face ID weer te laten functioneren:

 1. Zoek naar updates, zodat de iPhone van de laatste iOS versie is voorzien
 2. Controleer de Face ID instellingen. Dit kun je op de volgende manier doen: instellingen -> Face ID en toegangscode
 3. Controleer of de TrueDepth-camera niet wordt bedekt. TrueDepth-camera is een naam die Apple heeft gegeven aan het systeem. Dit systeem bestaat uit de: Flood illuminator, Dot Projector en de IR camera (infrarood camera)
 4. Let op dat je gezicht niet bedekt wordt
 5. Zorg ervoor dat je naar de bovenkant van de iPhone kijkt
 6. Meerdere uiterlijken toevoegen voor als je veel bent veranderd (qua uiterlijk)
 7. Face ID opnieuw instellen

Face ID werkt niet meer (hardware probleem)

Onze ervaring is dat bovenstaande 7 oplossingen ook vaak niet het probleem oplossen, je kunt dan concluderen dat het probleem wordt veroorzaakt door defecte hardware

Hoe weet je dat het een hardware probleem is?

De iPhone geeft in zo’n geval de melding ”Face ID is niet beschikbaar” of de iPhone geeft aan dat je deze hoger of lager moet houden tijdens het instellen van je Face ID. Je kunt dus zeggen dat het niet functioneren van je Face ID uit 2 problemen kan ontstaan. Het eerste probleem is de melding en het tweede probleem is het hoger of lager probleem.

Waardoor onstaat het probleem?

Het probleem van melding dat je Face ID niet beschikbaar is, komt doordat er een probleem zit in de oorspeaker en sensor kabel. Deze kabel wordt vaak beschadigd tijdens het vervangen van het scherm. Tijdens deze reparatie raakt de flood illuminator iets beschadigd. Dit onderdeel zit achter het iPhone scherm en deze moet je demonteren uit je oude scherm. Dit kan dus bij reparaties gebeuren vanaf de iPhone X (ook bij nieuwere iPhones werkt dit hetzelfde). Deze fout veroorzaakt de melding dat je Face ID niet beschikbaar is.

Hoe is het probleem te herstellen?

Vaak is dit hardware defect te herstellen door de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op een nieuwe oorspeaker en sensor kabel (deze kan je vinden in de webshop). Gebruik flux en soldeerpasta om de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op de nieuwe kabel. We adviseren om de flood illuminator en ambient light sensor te demonteren op ongeveer 240 graden. Reball de flood illuminator weer opnieuw met soldeerpasta voordat je deze op de nieuwe kabel plaatst.

Hoe los je het probleem bij de melding “iPhone hoger of lager houden” op?

Het probleem dat je de iPhone hoger of lager moet houden wordt meestal veroorzaakt door een defecte dot projector. Deze dot projector zorgt ervoor dat je gezicht kan worden herkend. Deze dot projector bevindt zich helemaal rechts op de voorcamera module. Helaas is dit probleem alleen te herstellen wanneer je veel ervaring hebt op het gebied van iPhone reparaties. Om dit probleem op te lossen zijn er 3 verschillende methodes, de beste methode om dit op te lossen is de Luban methode. Bekijk hier de Face ID reparatie mogelijkheden (klik op je “iPhone model” en selecteer vervolgens “Face ID”).

Face ID functionaliteit: deze onderdelen worden gebruikt

Flood illuminator

Dot Projector

IR camera

Proximity sensor

Voorcamera

Ambient light sensor

Face ID doet het niet? zo stel jij een goede diagnose!

Een kapotte Face ID is vervelend. Helemaal omdat Face ID vrij complex werkt. Het is een klein, fragiel onderdeel dat snel kan beschadigen. Het is belangrijk om verschillende invalshoeken te bekijken om zo het probleem te achterhalen.

Volg onderstaande stappen om een goede diagnose te maken van het Face ID probleem:

 1. Controleer of je de melding hebt van ”Face ID is niet beschikbaar” of dat je te maken hebt met het probleem dat je de “iPhone hoger of lager moet houden”.
 2. Bij de melding van ”Face ID is niet beschikbaar” kun je de kabel controleren op scheurtjes of beschadigingen. Is de melding uit het niets ontstaan dan zit er vaak een waterschade bij de Flood illuminator. Dit kun je soms reinigen zonder het component te verwijderen.
 3. Controleer de Face ID functie als het scherm iets omhoog staat (soms liggen de goudkleurige contactpunten onder de voorcamera module niet goed op zijn plek waardoor Face ID niet werk). We adviseren om dan het onderdeel opnieuw te plaatsen zodat deze contactjes wel goed zitten.
 4. Test de infraroodsensor met een andere smartphone. Open de camera app op een ander toestel en richt deze op het iPhone scherm (van het toestel met Face ID problemen). Nu zou je aan de bovenkant de infrarood sensor moeten zien knipperen op het moment dat de iPhone de Face ID functie wil activeren.
 5. Controleer de voorcamera met de standaard camera app van de iPhone om te kijken of dit onderdeel verder goed functioneert.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van het probleem. Kom je er niet uit? Je kunt je toestel dan aanmelden voor reparatie zodat een van onze specialisten een goede diagnose kunnen maken en het probleem kunnen verhelpen!

Face ID kapot? Voordelig je Face ID laten fixen!
Moederbord reparaties ›

Hoe veilig is Face ID?

Apple zegt dat de kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Touch ID 1 op 50.000 is. De kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Face ID is 1 op 1.000.000. Je kunt hieruit dus concluderen dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

Alle stappen geprobeerd en functioneert je Face ID nog steeds niet? Neem dan contact op met één van onze specialisten via de klantenservice pagina, zodat zij je verder kunnen helpen met dit probleem.

Veelgestelde vragen over Face ID

 • Vraag

  Kan je Face ID zelf repareren?

  Antwoord

  Face ID fouten kunnen door veel verschillende problemen worden veroorzaakt. Momenteel hebben wij al 7 oplossingen (in onze blog) om dit probleem op te lossen.

 • Vraag

  Kan de hardware Face ID problemen veroorzaken?

  Antwoord

  Ja, de hardware kan naast de software ook problemen veroorzaken met je Face ID. We adviseren om de stappen te volgen om zo een goede diagnose te kunnen stellen.

 • Vraag

  Voeren jullie ook Face ID reparaties uit?

  Antwoord

  Ja, je kunt terecht bij ons voor reparaties aan je Face ID. Wij zijn expert op dit gebied! Bekijk de reparatie mogelijkheden op de pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties op “Face ID werkt niet

 • Mijn Iphone x is plat op de achterkant gevallen. Buitenkant geen schade maar face id noet meer beschikbaar en camera duurt bijna een minuut voor die beeld geeft. Ook zaklamp functie werkt niet. Enig idee wat ik daarvoor nodig heb om het te repareren?

  Bram van Dorp op 25 maart, 2019
  • Hallo,

   Neem hiervoor gerust even contact op via onze live chat. Een medewerker van ons zal je dan direct te woord staan en het probleem met je kunnen bekijken.

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 26 maart, 2019
   • Me Face ID werk nie op me iPhone XS Max en me iOS is 13.4.1

    Laurent Franzen op 12 april, 2020
    • Hallo Laurent,

     Dan raden wij zeker aan om deze handleiding stap voor stap te volgen.

     Met vriendelijke groet,

     Team FixjeiPhone

     Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 14 april, 2020
  • Beste Bram,

   Ik zit met hetzelfde probleem.
   Kun je mij vertellen wat je hebt gedaan om het probleem te verhelpen?

   Met vriendelijke groeten,
   Suzan Rijk

   Suzan Rijk op 12 april, 2019
 • Goede morgen,
  Sinds gisteren werkt face id niet meer. Heb toen geprobeerd het opnieuw in te stellen. Maar dat loopt vast, wanneer je je hoofd moet gaan draaien. Ik heb toen de 7 stappen gevolgd. Maar zonder succes. Kunt u een tip geven hoe ik mijn face id weer kan instellen.? (Het mijn eens eerder overkomen. Dacht na een maand, probeer het weer eens te installeren. Telefoon lag toen een hele dag in een warme auto. En tot mijn verbazing. Kon ik face id weer configureren.)

  Hjalmar op 21 juli, 2019
 • Hallo,

  Mijn telefoon is nat geworden en sindsdien werkt mijn face id niet en krijg de melding dat de true depth camera niet werkt.

  Waar zou ik dit kunnen alten repareren en wat zou het kosten?

  Sertac op 21 juli, 2019
  • Ik zit helaas met hetzelfde probleem. IPhone xs heeft 5 min in water geweest. Zou normaal ertegen bestand moeten zijn niet?

   Dieter op 26 augustus, 2019
   • Ik heb hetzelfde, ik liep met mijn IPhone XS in de regen en nu is mijn Face ID kapot. Waar kan ik dit laten maken want niks van het bovenstaande heeft geholpen.

    Anoniem op 7 juni, 2020
    • Hallo “anoniem”,

     Wij raden hiervoor toch aan om het door Apple te laten herstellen.

     Met vriendelijke groet,

     Team FixjeiPhone

     Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 8 juni, 2020
    • Hier ook hetzelfde probleem. Even in het water gehad en nu werkt de face id niet meer.

     Robin op 25 september, 2020
 • Hi mijn dochter heeft een 1/2 jr oude xr iphone, door ongeluk scherm kapot, met het inzetten van een nieuw scherm doet het face I’d het niet meer. Maar ze weten niet hoe ze dit moeten oplossen. Weten jullie een oplossing???

  Kyra Wolsink op 22 juli, 2019
 • hallo mijn vriend heeft een pigmentvlek in zijn gezicht waardoor de face id niet word vastgelegd is hier een oplossing voor?

  sanne op 10 augustus, 2019
 • Wat kost het als ik de face ID laat herstllen

  Hans op 10 september, 2019
 • Hallo,

  ik heb proberen met mijn iPhone x face id werkt niet meer.

  kunnen jullie mij een prijs opgave doen wat een repartie gaat kunnen kosten.

  1 vervangen van de camera module?

  2 vervangen van de moederbord?

  alvast bedankt
  groeten Martijn

  Martijn op 11 november, 2019
 • dag mijn iphone scherm is vervangen maar me face id werkt niet meer

  elif op 11 november, 2019
 • Hallo
  Mijn iPhone Xr face id is kapot en ik wil het graag laten maken. Maar hoeveel zou dat kosten?

  Bengt op 28 januari, 2020
  • Hallo Bengt,

   Dit hangt helemaal af van wat er precies defect aan is.
   Je dient wel rekening te houden met minimaal 189,95 euro kosten als de stappen in de handleiding het probleem niet verhelpen.

   Graag horen wij van je!

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 29 januari, 2020
 • hallo, mijn face id werkt niet meer, er zit een soort gat in mijn glas een stuk naast de camera maar mijn selfie camera werkt nog zoals gewoon maar face id dus niet meer en ik kan geen nieuwe instellen want hij kan mij niet zien ofzo kan iemand alsjeblieft helpen?

  anton op 9 maart, 2020
  • Hallo Anton,

   Hiervoor raden wij echt aan om het naar ons op te sturen.
   Mogelijk is er een sensor defect en dient dit gerepareerd te worden (micro-soldering).
   Meer info kun je hier vinden: https://reparatie.fixjeiphone.nl/moederbord-reparaties/

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 9 maart, 2020
 • na val iphone X werkt Face id niet meer (camera wel geen bart in scher)
  bij instellen wel kader omhoog omlaag omhoog omlaag maar krijg geen circkel gezicht word niet herkend in kader ideeen.

  ron op 19 maart, 2020
  • Hallo Ron,

   Je zou kunnen proberen om de telefoon terug te zetten met een DFU-herstel.
   We denken echter dat het een hardware probleem is.
   Hiervoor kun je de iPhone ook naar ons opsturen via onze opstuurservice.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 20 maart, 2020
 • Mijn face id werkt niet meer ik krijg niet meer de kring die je krijgt om u iphone in te stellen ik krijg gwn zen camera beeld zoals als je een selfie wilt maken en de melding hou je iphone wat hoger pf hou je iphone wat lager ma doet niets. Kan iemand me helpen

  Nezha op 21 december, 2020

Geef een reactie