iPhone Schoonmaken: Tips voor een Schone iPhone
BLOG

iPhone Schoonmaken: Tips voor een Schone iPhone

Op 7 juni 2024, door Ramon
0 reacties 5 min. leestijd

Wist je dat je iPhone waarschijnlijk viezer is dan je denkt? Onderzoek wijst uit dat smartphones wel tien keer meer bacteriën bevatten dan een wc-bril. Je iPhone is een van de meest bacterierijke voorwerpen die je dagelijks gebruikt. Hoe vaak maak jij jouw iPhone schoon?

Een vieze iPhone is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook leiden tot vervelende problemen zoals oplaadproblemen en een slecht klinkende oorspeaker. Gelukkig is het eenvoudig om je iPhone zelf grondig schoon te maken. In dit artikel delen we praktische tips om je iPhone regelmatig schoon te maken en vuilophoping te voorkomen. Ontdek hoe je jouw iPhone eenvoudig schoonmaakt en problemen voorkomt.

Tip: maak de gaasjes, scherm en achterkant van je iPhone regelmatig schoon, bijvoorbeeld elke paar weken, om vuilophoping te voorkomen.

Een vieze iPhone veroorzaakt problemen

Het kan voorkomen dat door een viezigheid je last hebt van de onderstaande problemen. Bekijk dan de specifieke schoonmaakhandleiding.

 1. Slecht verstaanbaar: Als mensen aan de andere kant van de lijn klagen dat ze je niet goed kunnen horen, kan dit duiden op een vuile microfoon. Bekijk de handleiding: iPhone microfoon schoonmaken.
 2. Gedempt en krakend geluid: Wanneer je tijdens gesprekken de persoon slecht hoort of als geluid kraakt of gedempt klinkt, kan dit wijzen op een verstopte oorspeaker. Bekijk de handleiding: iPhone oorspeaker schoonmaken.
 3. iPhone die slecht oplaadt: Vuil of stof in de oplaadpoort kan leiden tot slecht of niet opladen van je iPhone. Bekijk de handleiding: iPhone oplaadpoort schoonmaken.

Stappenplan: iPhone schoonmaken:

 1. Controleer de iPhone goed. Let vooral goed op stof en viezigheid in de microfoon, oplaadpoort, oorspeaker en camera. Dit kan namelijk op den duur problemen veroorzaken
 2. Bekijk de video handleiding
 3. Goed gereedschap is het halve werk
 4. Ga aan de slag

Stap 1: Controleer je iPhone op viezigheid

iPhone schoonmaken

Om te controleren of de microfoon, oplaadpoort of oorspeaker van je iPhone vies is, kun je voorzichtig naar de openingen kijken om te zien of er stof of ander vuil heeft opgehoopt. Je kunt dit doen met behulp van een goed verlichte omgeving en, indien nodig, een vergrootglas.

Stap 2: Bekijk handleiding video iPhone schoonmaken

Om je te helpen heeft onze reparatie specialist Davey speciaal een video gemaakt hoe je zelf je goed je iPhone kunt schoonmaken. Hierin laat hij je stap voor stap zien hoe je dat het best kunt doen en welke reinigingsproducten daarvoor handig zijn. Hier in zie je hoe je de oplaadpoort, speaker, microfoon, knoppen, achtercamera en het scherm kunt schoonmaken.

Stap 3: Zorg voor goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor het reinigen van je iPhone. De reinigingssets van Fixje zijn door professionals samengesteld. Met dit Reinigingssetje voor elektronica houd je niet alleen je apparaten in schoon, maar verleng je ook hun levensduur. Deze setjes bevatten alles om je iPhone perfect schoon te maken.

Meest verkochte reinigingssets

Reinigingsset Basic

Poorten, camera, AirPods en meer

Morgen in huis*

 14,95 19,75
Reinigingsset Pro

Reining al je devices!

8 beoordelingen

Morgen in huis*

 19,95 38,60
Reinigingsset Premium

Ultieme reinigingsset!

Morgen in huis*

 24,95 51,50

Stap 4: Ga aan de slag, iPhone schoonmaken

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Schakel de iPhone uit: zorg ervoor dat de iPhone is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken.
 2. Onderkant (oplaadpoort en gaasjes) schoonmaken: gebruik een antistatische pincet om de ergste vuil uit de oplaadpoort te halen. Een zachte borstel en IPA 70% kan helpen om stof en vuil voorzichtig uit de oplaadpoort en onderste gaasjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de borstel schoon is en wees voorzichtig met de pincet. Gebruik eventueel een rubberen stofblazer om de gaasjes schoon en de isopropyl eruit te blazen.
 3. Zijkant (frame en knoppen) schoonmaken: spuit wat IPA 70% op een antistatisch doekje en maak het frame rondom schoon. Wanneer het ergste vuil weg is, kun je met een dun reinigingsstaafje langs de knopjes gaan om het laatste vuil te verwijderen.
 4. Achtercamera schoonmaken: spuit IPA 70% op het wattenstaafje en maak voorzichtig de randjes van de camera heen en herhaal dit met gebruik van dunne reinigingsstaafjes.
 5. Achterkant en scherm schoonmaken: spuit IPA 70% op een antistatisch doekje en poets de oppervlaktes schoon. Poets de iPhone vervolgens na met een droog antistatisch doekjes.

Door regelmatig je iPhone schoon te maken voorkom je vervelende problemen zoals: iPhone die niet oplaadt, speaker die niet zuiver klinkt, een gesprekspartner die je niet kan verstaan, knopjes die vast gaan zitten en vlekken op je camera.

iphone schoonmaken

Wat moet je niet doen

Regelmatig zien wij de gekste “tips” voorbij komen om je iPhone te reinigen, een aantal raden wij af.

 1. Spoel je iPhone nooit af onder de kraan.
 2. Gebruik geen compressor om je gaasjes schoon of droog te blazen, hierdoor kan juist het stof dieper in je iPhone komen.
 3. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan je scherm en behuizing namelijk aantasten. In de meeste gevallen kun je het best 70% isopropyl gebruiken.
 4. Gebruik geen papieren handdoeken of tissues, deze kunnen vezels achterlaten en het scherm krassen. Gebruik in plaats daarvan antistatische doekjes.

Veelgestelde vragen over iPhone schoonmaken

 • Vraag

  Hoe kan ik mijn iPhone microfoon schoonmaken?

  Antwoord

  Gebruik een zachte borstel, 70% IPA en persluchtspray om voorzichtig stof en vuil uit de microfoonopening van je iPhone te verwijderen. Gebruik geen scherpe voorwerpen, voorkom schade aan de microfoon.

 • Vraag

  Hoe kan ik de oplaadpoort van mijn iPhone schoonmaken?

  Antwoord

  Je kunt de oplaadpoort van je iPhone voorzichtig schoonmaken met een antistatische pincent, een dunne reinigingstaafje en een stofblazer. Zorg ervoor dat de iPhone is uitgeschakeld en wees voorzichtig met tijdens het schoonmaken

 • Vraag

  Kan ik water gebruiken om mijn microfoon schoon te maken?

  Antwoord

  Gebruik geen water om de microfoon schoon te maken, omdat dit schade kan veroorzaken.

 • Vraag

  Kan ik mijn iPhone oorspeaker zelf schoonmaken?

  Antwoord

  Ja, je kunt je iPhone oorspeaker zelf schoonmaken. Schakel je iPhone uit, veeg voorzichtig met een zachte borstel de oorspeaker schoon. Herhaal deze stap met IPA en een borstel. Vermijd scherpe voorwerpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een reactie