iPhone microfoon schoonmaken, verbeter je geluid in 5 minuten
BLOG

iPhone microfoon schoonmaken, verbeter je geluid in 5 minuten

Op 13 september 2023, door Ramon
0 reacties 4 min. leestijd

Herkenbaar voor iPhone gebruikers: een microfoon die niet goed werkt of waarvan de geluidskwaliteit slecht is. Dit veelvoorkomende probleem wordt vaak veroorzaakt door vuil en verstoppingen in de microfoonopeningen. In de praktijk blijkt dat meer dan 80% van deze problemen te wijten is aan een vieze microfoon. Een probleem dat vaak voorkomt en in veel gevallen makkelijk zelf op te lossen is.

Dit vuil hoopt zich op doordat je iPhone vaak in je zak zit, waardoor stof en andere deeltjes zich in de microfoonopeningen ophopen. Zelfs vocht en huidschilfers kunnen deze problemen veroorzaken. Gelukkig kun je dit vaak eenvoudig oplossen door de microfoonopeningen van je iPhone schoon te maken. En dit kan je zelf doen in slechts 5 minuten!

Signalen van vieze microfoon

 1. Verminderde geluidskwaliteit: Als mensen aan de andere kant van de lijn klagen dat ze je niet goed kunnen horen, kan dit duiden op een vuile microfoon.
 2. Gedempt geluid: Als je merkt dat het geluid dat je opneemt of tijdens gesprekken gedempt klinkt, kan dit wijzen op een vuile microfoon.
 3. Haperingen of onderbrekingen in audio: Een vieze microfoon kan leiden tot haperingen of onderbrekingen in de audio tijdens gesprekken of bij het opnemen van video’s.
 4. Ruis of vervorming: Vuil of stof in de microfoonopening kan leiden tot ruis of vervorming in de opgenomen audio.

Stappenplan: iPhone microfoon schoonmaken:

 1. Controleer de microfoon en gaasjes op stof en viezigheid
 2. Bekijk de video handleiding
 3. Goed gereedschap is het halve werk
 4. Ga aan de slag

Stap 1: Controleer je iPhone microfoon

iPhone microfoon schoonmaken

Om te controleren of de microfoon van je iPhone vies is, kun je voorzichtig naar de microfoonopening kijken om te zien of er stof of ander vuil heeft opgehoopt. Je kunt dit doen met behulp van een goed verlichte omgeving en, indien nodig, een vergrootglas.

Stap 2: Bekijk handleiding video iPhone microfoon schoonmaken

Om je te helpen heeft onze reparatie specialist Davey speciaal een video gemaakt hoe je zelf je microfoon kunt schoonmaken. Hierin laat hij je stap voor stap zien hoe dat moet en welke reinigingsproducten daarvoor handig zijn.

Stap 3: Zorg voor goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor het reinigen van je iPhone. De reiningingsets van Fixje zijn door professionals samengesteld. Met dit Reinigingssetje voor elektronica houd je niet alleen je apparaten in schoon, maar verleng je ook hun levensduur. Deze setjes bevatten alles om je iPhone perfect schoon te maken.

Meest verkochte reinigingssets

Reinigingsset Basic

Poorten, camera, AirPods en meer

Morgen in huis*

 14,95 19,75
Reinigingsset Pro

Reining al je devices!

Morgen in huis*

 19,95 38,60
Reinigingsset Premium

Ultieme reinigingsset!

Morgen in huis*

 24,95 51,50

Stap 4: Ga aan de slag, iPhone microfoon schoonmaken

Om deze problemen te verhelpen, kun je proberen de gaasjes van de microfoon voorzichtig schoon te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Schakel de iPhone uit: Zorg ervoor dat de iPhone is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken.
 2. Gebruik een zachte borstel: Een zachte borstel kan helpen om stof en vuil voorzichtig uit de microfoon openingen te verwijderen. Zorg ervoor dat de borstel schoon is en borstel voorzichtig het gaasje af.
 3. Gebruik een reinigingsspray: herhaal de voorgaande stap en doe er nu isopropyl (70%) op de borstel of in het gaasje en borstel het gaasje voorzichtig schoon
 4. Blaas het gaasje schoon: Gebruik een rubberen stofblazer om de gaasjes schoon en de isopropyl eruit te blazen.
 5. Regelmatig schoonmaken: Maak de gaasjes van je iPhone regelmatig schoon, bijvoorbeeld elke paar weken, om vuilophoping te voorkomen.
iPhone microfoon schoongemaakt

In veel gevallen is het probleem nu opgelost en komt er nu goed en helder geluid uit je luidspreker en zullen geluidsopnames nu helder klinken. Wanneer dit niet de oplossing was, dan kan je het proces nog een keer herhalen. Mocht dat niet tot het gewenste resultaat leiden dan is er mogelijk een reparatie nodig om het probleem te verhelpen.

Veelgestelde vragen iPhone microfoon schoonmaken

 • Vraag

  Hoe kan ik mijn iPhone microfoon schoonmaken?

  Antwoord

  Gebruik een zachte borstel, 70% IPA en een rubberen stofblazer om voorzichtig stof en vuil uit de microfoonopening van je iPhone te verwijderen. Gebruik geen scherpe voorwerpen, voorkom schade aan de microfoon.

 • Vraag

  Wat als mijn microfoon na het schoonmaken nog steeds niet goed werkt?

  Antwoord

  Als de microfoonproblemen aanhouden na het schoonmaken is het verstandig om de microfoon te controleren

 • Vraag

  Kan ik water gebruiken om mijn microfoon schoon te maken?

  Antwoord

  Gebruik geen water om de microfoon schoon te maken, omdat dit schade kan veroorzaken.

 • Vraag

  Hoe weet ik of mijn microfoon vies is?

  Antwoord

  Signalen van een vuile microfoon zijn slechte geluidskwaliteit, gedempt geluid, haperingen in audio en ruis.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord