iPhone batterij kalibreren
BLOG

iPhone batterij kalibreren

Op 13 juni 2023, door Davey
35 reacties 5 min. leestijd

De batterijduur van een iPhone is erg goed doordat het toestel goed omgaat met zijn stroom. Toch is het erg belangrijk om de batterij regelmatig te kalibreren. Experts geven aan dat het belangrijk is om de iPhone batterij eens per 3 maanden te kalibreren om optimaal gebruik te maken van de batterij.

Enkele problemen die je kunt oplossen door je iPhone batterij te kalibreren zijn:

 • Weergeven van het onjuiste batterij percentage.
 • Het plotseling uitvallen van de iPhone bij een hoger batterij percentage.

Lees hieronder hoe je eenvoudig je eigen iPhone batterij kunt kalibreren!

Waarom de iPhone batterij kalibreren?

Lithium-ion batterijen slijten naarmate ze opgeladen worden, ontladen en ouder worden. De batterij bestaat uit een cel(len) en een printplaat met hieraan een connector om de batterij te koppelen aan het moederbord. Naarmate de batterij ouder wordt kan iOS niet goed berekenen wat de slijtage is van de batterij. Door de iPhone batterij te kalibreren kan iOS de huidige staat van de batterij opnieuw berekenen en zo op een goede manier weergeven. Apple gebruikt deze batterijen vanwege de hoge energiedichtheid (zoveel mogelijk opslagcapaciteit in een zo klein mogelijke ruimte).

Het is dus ook normaal dat een iPhone batterij steeds sneller leegloopt. We hebben alle tips op een rij gezet om te voorkomen dat je iPhone batterij snel leegloopt.

Hoe moet je de iPhone batterij kalibreren?

Kalibreer de batterij van je iPhone wanneer je voldoende tijd hebt (bijvoorbeeld in het weekend). Het is niet handig om halverwege de kalibratie te moeten stoppen.

Kalibreer je iPhone batterij in 5 stappen:

 1. Sluit je iPhone aan op een stopcontact met een gecertificeerde kabel en adapter.
 2. Laad je iPhone eerst op tot 100%, zonder tussenpauze, en houd de iPhone daarna nog minimaal 2 uur aan de lader. Je toestel kan namelijk verder opladen dan de 100% die iOS weergeeft.
 3. Zorg ervoor dat je iPhone daarna helemaal leegloopt. Je kunt de iPhone hierbij helpen door de helderheid te verhogen en een YouTube video te starten met geluid wanneer de zaklamp aanstaan.
 4. Sluit je iPhone weer opnieuw aan op een stopcontact met een gecertificeerde kabel en adapter.
 5. Laad je iPhone daarna weer op zonder deze te gebruiken tot 100%.

Na het voltooien van deze 5 stappen is je iPhone succesvol gekalibreerd.

iPhone batterij kalibreren

Batterij percentage aanzetten om te kalibreren?

Om de iPhone batterij goed in de gaten te houden adviseren we om het batterijpercentage aan te zetten. Je kunt het batterijpercentage aanzetten via Instellingen > Batterij > Zet je batterijpercentage aan. Als je nu naar het scherm kijkt zie je rechtsboven het batterij percentage van je iPhone.

iPhone batterij kalibratie uitvoeren via harde reset?

Veel andere websites schrijven over het kalibreren van de iPhone batterij door de iPhone te resetten via een harde reset, ook wel bekend als geforceerd herstarten. Het resetten van de iPhone gaat (afhankelijk van welke type iPhone je hebt) door verschillende toetsencombinaties in te drukken waardoor er een harde reset wordt uitgevoerd. Deze toetsencombinaties kunnen bijvoorbeeld zijn: volume-omhoog knop, volume-omlaag knop en vervolgens 15 seconden de sluimerknop (vroeger bekend als de aan uit knop) indrukken totdat het Apple logo weer in beeld komt.

Vroeger gebruikte wij deze techniek veel, helaas zonder het gewenste resultaat. Dit is de reden waarom we adviseren om ons stappenplan te gebruiken voor het kalibreren van de iPhone batterij op de juiste manier. Dagelijks wordt deze manier succesvol gebruikt door zowel consumenten als bedrijven.

Conclusie iPhone batterij kalibreren

Het kalibreren van je iPhone batterij is erg eenvoudig. De kalibratie verloopt altijd op dezelfde manier, het maakt niet uit of het om een nieuwe of een refurbished iPhone gaat. Volg het stappenplan voor een goede kalibratie.

iPhone batterij is een slijtage onderdeel

Goed om te weten is dat een kalibratie nooit de slijtage van een batterij zal tegenhouden. Een iPhone batterij zal gemiddeld per jaar 8% slijten. Valt je iPhone uit bij een laag percentage van de batterij (bijvoorbeeld bij 10%) en is de conditie van je batterij nog goed (meer dan 80%) dan is het kalibreren van de batterij een goede optie. Is je batterij behoorlijk versleten (onder een conditie van 80%) en valt de iPhone al bij veel hogere batterijpercentages uit? Dan is het meestal slimmer om de iPhone batterij te vervangen. Natuurlijk kun je eerst een kalibratie uitvoeren om te kijken of het zorgt voor een verbetering.

Kalibreren niet de oplossing? Vervang de batterij!

Bekijk hieronder een van de iPhone batterij reparatie handleidingen. In elke reparatie handleiding laten we je stap voor stap (met een video) zien hoe je eenvoudig je iPhone batterij kunt vervangen! Heb je nog vragen over het vervangen van de batterij of over een andere iPhone reparatie? Neem dan contact met ons op zodat wij je verder kunnen adviseren!

Wat is het verschil met een MacBook of iPad batterij kalibratie?

Er zijn geen verschillen tussen een kalibratie van de iPhone batterij en die van een iPad of MacBook batterij. Alle kalibraties verlopen op dezelfde manier en hebben ook hetzelfde doel. Meer weten over de andere kalibraties? Bekijk dan de iPad batterij kalibratie of de MacBook batterij kalibratie.

Veelgestelde vragen bij iPhone batterij kalibratie

 • Vraag

  Helpt een harde reset om de iPhone batterij te kalibreren?

  Antwoord

  Veel andere websites schrijven over het kalibreren van de iPhone batterij door de iPhone te resetten via een harde reset, ook wel bekend als geforceerd herstarten. Helaas is deze techniek in de meeste gevallen niet de oplossing. Bekijk het uitgebreide stappenplan voor het kalibreren van de batterij op de juiste manier!

 • Vraag

  Werkt het kalibreren van de iPhone batterij altijd?

  Antwoord

  Ja het kalibreren werkt altijd goed. Het is verder belangrijk om te weten dat batterij een slijtage product is en dat het kalibreren niet de cel slijtage tegenhoudt. De batterij van de iPhone slijt ongeveer 8 procent per jaar en we adviseren om de batterij onder de 80% batterijconditie of naar meer dan 800 volledige cyclussen te vervangen.

 • Vraag

  Kan ik zelf mijn iPhone batterij kalibreren?

  Antwoord

  Je kunt eenvoudig zelf de batterij kalibreren door het stappenplan op de site volgen. Dit stappenplan bestaat uit 5 verschillende stappen.

 • Vraag

  Waarvoor is een iPhone batterij kalibratie de oplossing?

  Antwoord

  Het is de oplossing voor het weergeven van een onjuist batterij percentage, niet willen opstarten van de iPhone of het plotseling uitvallen van de iPhone bij een hoger batterij percentage.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties op “iPhone batterij kalibreren

 • Het wil ook weleens voorkomen dat het niet de batterij is maar je dock connector die geen of onjuiste informatie doorgeeft.

  Ramon Iburg op 20 december, 2016
 • Je kunt je reparatie met een gerust hart aan de jongens van Fixmijniphone overlaten!!
  Je komt zeer zelden zo’n goede service tegen!! En dat meen ik echt vanuit de grontvan mijn hart! Die jongens doen het echt super!!
  Ik had de video gezien hoe Davy uitlegd hoe je de accu van je iPhone 6 kunt vervangen ik had alles besteld en kreeg dinsdag het reparatie setje binnen! Ook dat gereedschap is van zeer goede kwaliteit! Maar ik kreeg een probleem mijn accu werd zo heet en was ook al broos geworden en vloog spontaan in de brand! Dan sta je wel heel vreemd te kijken kan ik je zeggen maar goed ik naar Fixmijniphone gebeld en kon meteen langs komen en dan zouden ze kijken of er iets gered kon worden!
  Ze zijn behoorlijk lang bezig geweest en mijn iPhone deed het weer maar ik moest thuis nog wel zelf er iets in schroeven!
  Maar hij had eerst alles getest en alle componenten deden het gelukkig nog enkel bij thuiskomst lade de accu niet op! Nou dat habben we met telefonische ondersteuning opgelost!
  Maar nu bleek de luidspeaker het in eens niet meer te werken!
  Ik kon gerust langs komen en dan zouden ze het voor mij maken maar ik woon 80 kilometer er vandaan en dat vond ik iets te veel dus ze sturen de onderdelen op die ik nodig heb om alles weer in orde te krijgen, morgen ga ik die 2 dingen vervangen en hoop ik dat hij het weer helemaal doet!!
  Maar nog even een waarschuwing van mijn kant mocht je de accu vervangen haal dan meteen de stekker van het moederbord af want mocht je zoveel pech hebben als ik dat de accu in de brand vliegt dan kun je iPhone weg gooien! En in mijn geval met een aantal nieuwe onderdeeltjes is hij weer net als nieuw!
  Enkel de brandlucht!!

  Geert op 9 januari, 2017
 • Hoi,
  Mijn iPhone 5c valt steeds uit zonder aankondiging van lege batterij. Vlak voor uitvallen is de batterij ook nog lang niet leeg (nog zo’n 80% ofzo). Dit uitvallen gebeurd vrijwel direct (ook bij 100% batterij) als ik buiten bereik van mijn wifi ben en aangewezen ben op het 4G netwerk. Dus ik denk: misschien is mijn batterij niet goed gekalibreerd. Maar het zou ook iets anders kunnen zijn???
  Hoe dan ook, ik heb ergens gelezen dat je de iPhone eerst moet laden tot 100% en dan uitzetten en nog enkele uren aan de lader laten zodat ie zo opgeladen mogelijk is (hij laadt het laatste stukje beter als ie uit staat begreep ik uit de instructies). En pas dan druk je zowel de homebutton als de aanuitknop tegelijk in totdat het Apple logo verschijnt. Ik begreep dat ie dan ging kalibreren (hij hangt dan nog steeds aan de lader). Maar nu lees ik hier dat je dit kalibreren al moet doen voordat ie 100% geladen is. Klopt dit?

  Ik hoor graag wat er mis kan zijn met mijn iPhone (uitvallen met een ogenschijnlijk volle batterij en vrijwel direct als alleen 4G beschikbaar is als netwerk) en als ik inderdaad de batterij moet kalibreren wat nu de juiste manier is.

  Loes op 10 mei, 2017
 • Beste Loes,
  Als het kalibreren van de iPhone niet werkt dan verwacht ik dat het aan de batterij ligt. Gr. Davey

  Fixje Davey op 12 mei, 2017
  • Hoi,
   Dat weet ik nog niet, want ik weet niet hoé ik deze moet kalibreren. De stappen en volgorde zijn namelijk niet eenduidig. Ik dacht dat mijn vraag duidelijk was?
   Want moet ik ‘m nou eerst helemaal opladen en dan de homebutton en aan/uit tegelijk indrukken (en moet dit als ie aan staan of uit staat?) òf eerst zo leeg mogelijk maken (wat heel lastig is met een iPhone die met een ogenschijnlijk volle batterij steeds uitvalt) en dan kalibreren en dan pas weer helemaal opladen. Ik wil dus weten in welke volgorde dit moet en waarom. Daarnaast wil ik graag weten of tijdens het laden de telefoon echt uit moet staan (en als ie uit moet staan doe ik dit dan al voor of nadat ik ‘m aan de lader heb gelegd) of mag hij gewoon aan en/of op sluimerstand en zelfs gebruikt worden?
   Ik hoop dat je mijn vraag kunt beantwoorden. Alvast bedankt!

   Loes op 12 mei, 2017
   • Beste Loes,

    Er staat hierboven duidelijk een stappenplan hoe je de batterij moet kalibreren. Gr. Davey

    Fixje Davey op 12 mei, 2017
    • Heyy
     Mijn iPad geeft de heldentijd aan bij Opladen uit en ik heb al geprobeerd om het stof eruit te halen maar het werkt niet

     Nour op 14 maart, 2020
     • Hallo Nour,

      We raden dan in eerste instantie aan om het met een andere oplader en/of kabel te proberen.

      Met vriendelijke groet,

      Team FixjeiPhone

      Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 16 maart, 2020
 • Kan het zijn dat waterschade de batterij aantast van een IPhone 5.
  Dwz na waterschade is de batterij binnen 12 uur leeg ipv na 1-1.5 dag.

  Wilgard op 13 juni, 2017
 • Ik heb zojuist mijn nieuwe batterij geplaatst die ik een tijdje geleden besteld had.
  Na alles te hebben gedaan volgens het filmpje alsook de batterij te calibreren, laad hij maar op tot 20%.
  Dan stopt het.
  Kan het zijn dat dit geen goede batterij is?

  Kristof op 15 augustus, 2017
  • Ik heb ongeveer hetzelfde probleem: hij laadt tot maximaal 44% op en leeglopen gaat heel snel en onregelmatig.

   Peter op 16 augustus, 2017
   • Ook bij mij laadt hij met jullie nieuwe geleverde accu helaas niet verder op dan 43%..

    Jordy op 27 oktober, 2017
  • Ik heb net hetzelfde probleem. Laat maar op tot 20% en valt ook steeds uit. Nog erger als met de oude kapotte batterij. Graag feedback asap aub.

   Benny op 24 april, 2020
   • Hallo Benny,

    In dit geval kan het natuurlijk aan de nieuwe batterij liggen.
    Ook is mogelijk dat er een probleem aanwezig is in de iPhone zelf (op het moederbord).

    Hiervoor kun je de iPhone ook bij ons ter controle en/of reparatie aanbieden.

    Met vriendelijke groet,

    Team FixjeiPhone

    Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 28 april, 2020
 • Ik heb inderdaad ook hetzelfde probleem maar de mijne stopt bij 31% en loopt vervolgens heel onregelmatig af waarbij het zelfs af en toe weer iets oploopt

  Iemand enig idee

  Blokdijk op 26 augustus, 2017
 • kun je tijdens het kalibreren van de iPad deze gewoon gebruiken?

  angelique op 28 augustus, 2017
 • Hallo davey,

  Na een nieuwe batterij ( van jullie) te hebben geplaatst in mijn iphone 7 loopt deze nog steeds snel leeg. Was ook de reden dat ik ze vervangen heb. Ze is reeds gekalibireert maar helpt niet. Kan het soms zijn dat er een chip stuk is ofzo en kun jij dit herstellen indien het geval.

  Gr.
  Dave

  Dave op 1 november, 2017
 • Ik heb een vraag.
  En ik denk dat ik de enige hierzo ben
  Met die vraag…
  Geld het ook voor huawei?
  Ik heb zeg maar een huawei P8
  Maar ik zie nergens filmpje over huawei met dat probleem.. miss omdat het meer by de iphone gebeurd?..
  En komt er nog filmpje van over ander andere telefoons zoals huawei, samsung met hun batterij problemen??
  In iedergeval..
  Mn telefoon heb ik dus ongeveer byna 2jaar. Maar dus het begon al half jaar geleden al beetje dat hij uit viel op 20%… later 25%..en al gouw 40-50 zelfs… en nu sinds kort al rond 70-75%…

  Lien op 1 december, 2017
 • zelfde probleem hier nieuwe batterij geplaatst iPhone 6s plus

  laad niet op heeft constant onregelmatige laad percentage weer bij het calibreren word 40 % aan gegeven als de iPhone terug is opgestart verder laden lukt niet

  iPhone valt uit ook als is het % batterij niet leeg 40 % of eens 25 % of eens 1 % dan terug eens 40%

  als ik mijn oude batterij terug plaats werkt de iPhone terug normaal ,, bij wijze van spreken dan laad normaal op maar batterij is wel versleten en diende vervangen te worden ,,

  ook de apps die ik gebruikte konden de batterij niet uitlezen en bij instellingen iPhone zie je nu bij batterij staan reparatie ,

  of het ligt aan de batterij of het ligt aan apple

  het zou niet de eerste keer zijn dat ze sofwarematig goedkopere onderdelen blokeren of niet ondersteunen waardoor de iPhone niet werkt of niet naar behoren werkt

  christophe op 18 december, 2018
  • Hallo Christophe,

   Neem hiervoor even contact op met onze klantenservice. Dit is natuurlijk op te lossen.

   Met vriendelijke groet,

   FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 18 december, 2018
 • Hallo,

  Ik heb een iphone 6s 128gb maar hij valt telkens uit.
  Weet niet of het nou aan de batterij ligt (ben hem nu aan het kalibreren)
  of aan de dock connector ivm als hij oplaadt en je komt aan de kabel dan laadt hij niet meer op.

  * heb deze mobiel tweedehands gekocht dus ik weet niet wat er allemaal gebeurd is met deze mobiel*
  kan ik dit laten repareren en hoeveel zou dat moeten kosten?

  graag hoor ik van u.

  anoniem op 4 juni, 2019
  • Hallo,

   Je kunt je iPhone ook naar ons opsturen voor reparatie/onderzoek via de opstuurservice.
   Volg hiervoor goed alle stappen zoals te zien op deze pagina: http://www.fixjeiphone.nl/opstuur-service/.
   Op deze pagina zijn ook alle reguliere reparatietarieven te vinden.
   Vul het formulier dus volledig in en voeg deze toe in de zending naar ons.

   Het is ook mogelijk om op afspraak bij ons langs te komen voor een reparatie.
   Wij voeren de reparaties uit in Almelo.
   Mocht je in de buurt wonen of in de buurt komen, dan is dit natuurlijk de beste optie en kun je zelfs wachten op de reparatie.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 5 juni, 2019
 • Hallo,
  De batterijset voor de iPhone 6 was snel binnen en de vervaging was simpel dankzij het filmpje.
  Met de nieuwe accu is het percentage weer netjes 100%, maaarrrr vreemd genoeg blijft de batterijconditie op reparatie staan. We hebben de batterij al gekalibreerd, maar dat is niet de oplossing. Ook na 1 dag gebruik en weer opladen tot 100% heeft niet geholpen.
  Hoe kunnen we dit oplossen?
  Gr Koen

  richard.aarnink op 5 juni, 2019
  • Hallo Richard,

   Neem dan gerust even contact op met onze klantenservice.
   Dit kan via de Live Chat, email en per telefoon.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 6 juni, 2019
   • Ik heb ook dat hij op reparatie blijft staan. Kan hier ook uitgelegd worden wat er aan de hand kan zijn?

    Han op 6 juli, 2019
    • Hallo Han,

     Dan zou de batterij vervangen moeten worden omdat deze niet meer goed genoeg is volgens Apple zelf.

     Met vriendelijke groet,

     Team FixjeiPhone

     Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 30 juli, 2019
 • Mijn Iphone 5S kreeg een nieuwe batterij (na 5 jaar gebruik). Na de reparatie laadt de telefoon niet op. Het laadsymbool is zichtbaar, maar de batterij blijft leeg. De telefoon is ook niet te gebruiken met het laadsnoer aangesloten. De winkelier weet zich geen raad. Die komt met argumenten dat er meer defect was, of zelfs waterschade. Allemaal onzin. De telefoon functioneerde prima en heeft nooit schade gehad. Na vervanging van de batterij is er een oplaadprobleem. … Wat kan het zijn?

  leon van oosterwijck op 18 oktober, 2019
  • Hallo Leon,

   Mogelijk is de nieuwe batterij toch niet goed.
   Tevens kan het zijn dat je de dock connector dient te vervangen.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 18 oktober, 2019
 • Mijn zoon heeft een iphone11 gekocht.
  Hij had een lamp waar je je gsm kan opleggen waardoor die oplaad, ook bij deze iphone lukt dat. Maar nu kan hij zijn iphone 11 niet meer opladen met de kabel. Kunt u mij helpen ?

  Annick op 28 april, 2020
  • Hallo Annick,

   Heb je al een andere oplader of kabel geprobeerd?

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   Fixje FixjeiPhone (Bouke) op 28 april, 2020
   • ja, er kan enkel opgeladen worden met de lamp, geen enkele kabel lukt.

    Annick op 28 april, 2020
 • Ik heb mijn iPhone batterij laten vervangen, omdat er reparatie stond. Terwijl ik mijn telefoon nog geen jaar heb. Na de vervanging stond er 100%, paar dagen later stond er weer reparatie. Wat kan ik nu doen? of waar ligt het nu aan? Ik heb nu qua batterij nog geen verandering gezien met hoe snel is leeg gaat.

  Myrne van Wijk op 26 augustus, 2020
  • Hallo Myrne,

   Heb je zoals in deze blog omschreven staat de batterij al gekalibreerd?
   Graag horen we van je.
   Om welk model iPhone gaat dit?

   We helpen je graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Team FixjeiPhone

   danny.fixjeiphone op 1 september, 2020
 • hallo mijn iPhone 6 geeft aan dat ik hem moet aansluiten op ytune om hem terug in orde te krijgen maar er gebeurt verder niks als ik hem aan sluit blijft de zelfde melding hem hem hier laten repareren door iemand die zei dat mijn geheugen kapot was maar hij doet niks

  do op 12 januari, 2021
  • Hallo Do,

   Ik zou je dan willen adviseren om het op te sturen zodat wij het kunnen onderzoeken voor je.
   Je kunt je iPhone / iPad ook naar ons opsturen voor reparatie/onderzoek via de opstuurservice.

   Volg hiervoor goed alle stappen zoals te zien op deze pagina: http://www.fixjeiphone.nl/opstuur-service/

   Op deze pagina zijn ook alle reguliere reparatietarieven te vinden.
   Vul het formulier wel volledig in en voeg deze toe aan de zending.

   Het is ook mogelijk om op afspraak bij ons langs te komen voor een reparatie. Wij voeren de reparaties uit in Almelo.

   Mocht je in de buurt wonen of in de buurt komen, dan is dit natuurlijk de beste optie.

   Fijne dag!

   Groet,
   FixjeiPhone

   Danny op 27 januari, 2021

Geef een reactie