iPhone oorspeaker schoonmaken, tips voor beter geluid
BLOG

iPhone oorspeaker schoonmaken, tips voor beter geluid

Op 12 september 2023, door Ramon
0 reacties 4 min. leestijd

“Wat zeg je?” iPhone bezitters kennen het wel, een iPhone die geen gehoor geeft of waarvan de speaker erg zacht klinkt. Een probleem dat vaak voorkomt en in veel gevallen makkelijk zelf op te lossen is. Een vieze oorspeaker is vaak de boosdoener. In de praktijk merken we dat meer dan 80% van deze problemen worden veroorzaakt door een vies oorgaasje.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat je iPhone vaak in je broekzak, hierdoor kan vuil zich in de gaasjes nestelen. Maar ook vocht en huidschilfers kunnen dit probleem veroorzaken. Vervelend, maar je kunt dit vaak oplossen door de iPhone speakers en oorgaasjes schoon te maken. En dat kan je gewoon zelf in 5 minuten!

Signalen van vieze iPhone speakers / oorgaasjes

 1. Verminderde geluidskwaliteit: Een van de meest voor de hand liggende tekenen is een merkbare afname van de geluidskwaliteit. Het geluid kan dof, vervormd of gedempt klinken, zelfs als het volume hoog staat.
 2. Krakend of knetterend geluid: Als er vuil of stof in de luidspreker zit, kan dit krakende of knetterende geluiden veroorzaken wanneer je geluid afspeelt.
 3. Onregelmatige balans: Als er vuil in de luidspreker zit, kan dit leiden tot een onregelmatige balans in het geluid, waarbij sommige frequenties harder of zachter klinken dan normaal.

Stappenplan: iPhone speakers schoonmaken:

 1. Controleer de speakers / oorgaasjes op stof en viezigheid
 2. Bekijk de video handleiding
 3. Goed gereedschap is het halve werk
 4. Ga aan de slag

Stap 1: Controleer je iPhone oorspeakers / gaasjes

iPhone speaker schoonmaken - vies oorgaasje

Inspecteer het oorgaasje van je iPhone zorgvuldig. Je kunt dit doen met behulp van een goed verlichte omgeving en, indien nodig, een vergrootglas. Zoek naar zichtbaar vuil, stof, oorsmeer of andere deeltjes die de openingen kunnen blokkeren.

Stap 2: Bekijk handleiding video iPhone oorspeaker schoonmaken

Stap 3: Zorg voor goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor het reinigen van je iPhone. De reiningingsets van Fixje zijn door professionals samengesteld. Met dit Reinigingssetje voor elektronica houd je niet alleen je apparaten in schoon, maar verleng je ook hun levensduur. Deze setjes bevatten alles om je iPhone perfect schoon te maken.

Meest verkochte reinigingssets

Reinigingsset Basic

Poorten, camera, AirPods en meer

Morgen in huis*

 14,95 19,75
Reinigingsset Pro

Reining al je devices!

8 beoordelingen

Morgen in huis*

 19,95 38,60
Reinigingsset Premium

Ultieme reinigingsset!

Morgen in huis*

 24,95 51,50

Stap 4: Ga aan de slag, iPhone speaker schoonmaken

Om deze problemen te verhelpen, kun je proberen de oorspeakers voorzichtig schoon te maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Schakel de iPhone uit: Zorg ervoor dat de iPhone is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken.
 2. Gebruik een zachte borstel: Een zachte borstel kan helpen om stof en vuil voorzichtig uit de luidsprekeropeningen te verwijderen. Zorg ervoor dat de borstel schoon is en borstel voorzichtig het gaasje af.
 3. Gebruik een reinigingsspray: herhaal de voorgaande stap en doe er nu isopropyl (70%) op de borstel of in het gaasje en borstel het gaasje voorzichtig schoon
 4. Blaas het gaasje schoon: Gebruik een rubberen stofblazer om de gaasjes schoon en de isopropyl eruit te blazen.
 5. Regelmatig schoonmaken: Maak de gaasjes van je iPhone regelmatig schoon, bijvoorbeeld elke paar weken, om vuilophoping te voorkomen.
iPhone schoon oorgaasje

In veel gevallen is het probleem nu opgelost en komt er nu goed en helder geluid uit je speakers. Wanneer dit niet de oplossing was, dan kan je het proces nog een keer herhalen. Mocht dat niet tot het gewenste resultaat leiden dan is er mogelijk een reparatie nodig om het probleem te verhelpen. Controleer de volgende stappen om geluid van je iPhone te repareren.

Veelgestelde vragen iPhone speaker schoonmaken

 • Vraag

  Waarom moet ik mijn iPhone speaker schoonmaken?

  Antwoord

  Het vuil en stof kunnen de geluidskwaliteit aantasten.

 • Vraag

  Hoe weet ik dat mijn iPhone speaker vies is?

  Antwoord

  Wanneer je last hebt van verminderd geluid, vervorming, of krakende geluiden duiden op vuil in de speaker.

 • Vraag

  Kan ik mijn iPhone oorspeaker zelf schoonmaken?

  Antwoord

  Ja, je kunt je iPhone oorspeaker zelf schoonmaken. Schakel je iPhone uit, veeg voorzichtig met een zachte borstel de oorspeaker schoon. Herhaal deze stap met IPA en een borstel. Vermijd scherpe voorwerpen.

 • Vraag

  Mag ik vloeistoffen gebruiken voor reiniging?

  Antwoord

  Ja, je kunt 70% IPA gebruiken om je gaasjes schoon te maken.

 • Vraag

  Moet ik regelmatig mijn iPhone schoonmaken?

  Antwoord

  Ja, het is een goede richtlijn om je iPhone maandelijks schoon te maken om vervelende problemen door viezigheid te voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een reactie