Hoelang ondersteunt Apple nog elke iPhone?
BLOG

Hoelang ondersteunt Apple nog elke iPhone?

Op 16 mei 2023, door Bas
0 reacties 5 min. leestijd

Vaak zitten de updates van iOS vol met leuke nieuwe ontwikkelingen, maar wat als de updates ineens stoppen en je iPhone niet meer de laatste iOS versie ondersteunt. Krijg je dan nog wel beveiligingsupdates en welke iPhone heeft de laatste iOS-ondersteuning?

In dit blog geven we je informatie over welke iOS versies er zijn, welke iPhones welke iOS versies ondersteunen en op welke iPhone de nieuwe iOS 16 kan.

Wat zijn iOS updates

iOS is het besturingssysteem van je iPhone. Er zijn al een heel aantal iOS versies sinds de eerste versie van iOS in 2007. Dat is ook niet gek want elk jaar kunnen we met zekerheid een nieuwe versie verwachten, soms met veel nieuwe functies en een nieuw design maar soms zijn de iOS updates ook kleiner.

Natuurlijk krijg je niet 1 software update per jaar maar krijg je regelmatig een melding om je iPhone te updaten. Dit zijn kleine updates die fouten en de beveiliging van de huidige iOS versie fixt. Ook blijft Apple oudere iOS versies ondersteunen met beveiligingsupdates. Grote updates zijn genummerd zoals: iOS 13, iOS 14, iOS 15 en de nieuwste iOS 16.

iPhone iOS ondersteuning overzicht

Welke iPhone ondersteunt nou welke iOS versies en hoelang ondersteunt Apple nog elke iPhone? In het handige overzicht hieronder kan je eenvoudig zien welke iPhone welke iOS versies ondersteunen.

IOS ondersteuning 2023

iPhone IOS ondersteuning (2023). Copyright Fixje

Hoelang wordt mijn iPhone nog ondersteunt?

Om je vraag te beantwoorden kunnen we naar de versiegeschiedenis kijken. Hier zien we een trend dat Apple gemiddeld een iPhone 6 jaar ondersteunt. De iPhone 6s (Plus) uit 2015 heeft nog de meeste updates gekregen en is ook ondersteund in iOS 15. Deze uitgebreide ondersteuning is met iOS 16 gestopt, Apple biedt de oudere toestellen zoals de iPhone 6s, iPhone SE en iPhone 7 geen ondersteuning meer. Dat deze oude modellen überhaupt nog door Apple ondersteund werden in iOS 15 was al een verrassing, uiteraard zullen nieuwere modellen nog voor een lange tijd ondersteund worden met nieuwe updates.

Krijgt mijn iPhone nog wel beveiligingsupdates?

Het is natuurlijk belangrijk dat je iPhone goed beveiligd blijft. Vaak zijn oudere apparaten en smartphones minder veilig omdat hackers bij oude software genoeg tijd hebben gehad om kwetsbaarheden in de software te vinden. iPhones die niet meer ondersteund worden door de nieuwste versie van iOS krijgen gelukkig nog regelmatig beveiligingsupdates van Apple. Zo kan je er van uitgaan, dat zolang jij je iPhone blijft updaten, deze steeds goed beveiligd blijft. Weet je niet welke iPhone je hebt, vind hier jouw model.

Hoe update ik mijn iPhone naar de laatste versie van iOS?

Je iPhone bijwerken is erg eenvoudig en gebeurt vaak zelfs automatisch. Het is altijd aan te raden om je iPhone te update naar de laatste versie, zo is je iPhone altijd goed beveiligd.

Om te updaten ga je naar Instellingen › Algemeen › Software Update.

Hier zie je of er een nieuwe update beschikbaar is voor je iPhone. Hier kan je ook automatische updates inschakelen. Dit raden wij aan om aan te zetten, dan hoef je hier niet meer aan te denken en beschik je altijd over de laatste versie.

De nieuwe iOS 16 update, wat je kan verwachten

Ook iOS 16 is weer een frisse update voor je iPhone. Zo heeft Apple in de iOS 16 update het toegangsscherm meer personalisatie en functionaliteit gegeven. Je kunt nu zelf bepalen welke widgets er op het toegangsscherm staan en zelfs het lettertype en kleur van de klok is aan te passen.

Daarnaast is de Focus stand uitgebreid in de Agenda, Mail en Berichten apps en heb je hier meer controle over. In de Berichten app is er nu een optie om het gestuurde bericht te wijzigen en in te trekken. Er zijn teveel nieuwe features dus je kunt ze beter zelf ontdekken met een refurbished iPhone die iOS 16 ondersteund.

iOS 16

Dit is nieuw in iOS 15

De iOS 15 update zit natuurlijk weer bomvol leuke en nieuwe functies. Zo worden notificaties eindelijk gegroepeerd weergegeven op basis van prioriteit. Maar je kunt ze ook verbergen tijdens werk of het rijden met de nieuwe Focus stand. Hiermee heb je verschillende mogelijkheden om je iPhone stil te houden, handmatig of tijdens ‘automatisch ingestelde momenten’. Ook kan je straks Android gebruikers uitnodigen voor een FaceTime gesprek of met een andere iOS gebruiker tegelijkertijd een filmpje kijken en muziek luisteren met SharePlay. De focus ligt bij deze iOS versie wederom op meer privacy voor de gebruiker, hiervoor krijg je nog meer instellingen en rapporten. Safari krijgt een nieuw uiterlijk en krijgt de camera een nieuwe functie om tekst te selecteren in foto’s.

iOS 15

iPhone kopen die iOS 16 ondersteunt

Wil je ervan verzekerd zijn dat je nog een lange tijd de nieuwste updates krijgt, maar wil je niet teveel betalen? Refurbished iPhones zijn dan niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu! Bestel de nieuwste iPhones zoals de iPhone 12 Pro voor een scherpe prijs. Elke refurbished iPhone heeft het officiële Keurmerk Refurbished en wordt geleverd met 2 jaar garantie, zelfs op de accu.

iPhone modeloverzicht met introductiejaar en laatste iOS versie

iPhone Model Introductiejaar Huidige iOS versie Verwachte laatste iOS versie
iPhone 6/6 Plus 2014 iOS 12.5.5 iOS 12.5.5
iPhone 6S/6S Plus 2015 iOS 15 iOS 15
iPhone SE (eerste generatie) 2016 iOS 15 iOS 15
iPhone 7/7 Plus 2016 iOS 15 iOS 15
iPhone 8/8 Plus 2017 iOS 16 iOS 16 (mogelijk iOS 17)
iPhone X 2017 iOS 16 iOS 17 (mogelijk iOS 18)
iPhone XR/XS/XS Max 2018 iOS 16 iOS 17 (mogelijk iOS 18)
iPhone 11/11 Pro/11 Pro Max 2019 iOS 16 iOS 18 (mogelijk iOS 19)
iPhone SE (tweede generatie) 2020 iOS 16 iOS 19 (mogelijk iOS 20)
iPhone 12/12 mini/12 Pro/12 Pro Max 2020 iOS 16 iOS 19 (mogelijk iOS 20)
iPhone 13/13 mini/13 Pro/13 Pro Max 2021 iOS 16 iOS 20
iPhone SE (derde generatie) 2022 iOS 16 iOS 20
iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max 2022 iOS 16 iOS 20
Bekijk ons brede assortiment Refubished iPhones. Met officieel Keurmerk Refurbished!

Veelgestelde vragen

 • Vraag

  Kan iOS 16 op een iPhone 8?

  Antwoord

  Ja, iOS 16 wordt ondersteund op een iPhone 8, maar dit is mogelijk de laatste iOS versie die ondersteund wordt.

 • Vraag

  Kan iOS 16 op een iPhone 7 of iPhone 6s?

  Antwoord

  Nee, iOS 16 wordt niet ondersteund op een iPhone 7 of iPhone 6s. iOS 15 is de laatste versie voor deze iPhones.

 • Vraag

  Welke iPhone kan iOS 15?

  Antwoord

  De iPhone 6s t/m de iPhone 13 en iPhone SE 3 ondersteunen iOS 15. Bekijk ons handige infographic waarin ja kunt zien welke iPhone welke iOS versie ondersteunen.

 • Vraag

  Welke iPhone kan iOS 16?

  Antwoord

  De iPhone 8 t/m de iPhone 14 en iPhone SE 3 krijgen allemaal de iOS 16 update. Bekijk ons handige infographic waarin te zien is welke iPhone modellen welke iOS versie ondersteunen.

 • Vraag

  Welke iOS versies zijn er?

  Antwoord

  iOS 16 is de nieuwe versie uit 2022 en elk jaar wordt er een nieuwe update bekend gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord