Welke iPhone heeft de beste camera?
BLOG

Welke iPhone heeft de beste camera?

Op 25 januari 2022, door Bas
8 reacties 6 min. leestijd

Je wilt mooie foto’s gaan maken maar welke iPhone camera maakt de mooiste foto’s en wat is het verschil tussen de camera’s op de iPhone? De iPhone XR heeft 1 camera, de iPhone X heeft er 2 en iPhone 11 Pro Max heeft er zelfs 3!

In dit blog leg ik de verschillen tussen de camera’s uit, wat digitale zoom en optische zoom is en geef ik antwoord op de vraag: “Welke iPhone heeft de beste camera”.

iPhone 13 review

Wat is het verschil tussen de camera’s op de iPhone

Er zitten natuurlijk wel wat verschillen tussen de camera’s op de iPhone, anders had Apple er geen 3 achter op de iPhone 12 Pro Max ‘geplakt’. Maar wat maakt nou een goede camera? De volgende eigenschappen spelen een rol om de beste foto’s te maken met je iPhone.

Wat zijn Megapixels (MP)

De term Megapixels ken je misschien wel maar deze MP’s spelen tegenwoordig niet zo’n grote rol meer als ze dat vroeger deden. Sinds de iPhone 6s hebben alle iPhones 12 MP achter camera’s.

Megapixels zijn 1 miljoen pixels en is de resolutie van de sensor van de camera. Dit staat niet altijd gelijk aan hoe scherp de foto is en er zijn veel factoren die voor een goede foto zorgen.

Welke iPhone heeft de beste camera? - Digitale zoom of optische zoom

Digitale zoom of optische zoom

Voordat we het gaan hebben over het verschil tussen de 3 camera’s van de iPhone, moet ik je eerst uitleggen wat het verschil is tussen digitale zoom en optische zoom.

Digitale zoom

Als je een foto heb gemaakt en je zoomt in dan wordt de foto al snel wazig. Dit gebeurt ook wanneer je iPhone bijvoorbeeld maar 1 camera heeft. Omdat de lens elementen niet fysiek verplaatsen wordt de resolutie lager wanneer je inzoomt.

Optische zoom

Bij een fotocamera (bijv. een spiegelreflexcamera) zie je vaak een lens waarmee je kan inzoomen. In deze lens verschuiven dan de lenselementen om optisch in te zoomen, zo verlies je dus geen resolutie.

Waarom 3 camera’s?

De lens elementen in een zoomlens hebben veel ruimte nodig om te verplaatsen en hiervoor is geen ruimte in de dikte van een smartphone. Het idee dat ze hierop hebben bedacht is om gewoon meer camera’s op de achterkant ‘te plakken’. Elke camera heeft een andere zoom afstand en de iPhone wisselt tussen deze 3 afstanden om in en uit te zoomen.

Ultra Groothoek (Wide angle)

Dit is de meest uitgezoomde lens op je iPhone. Je kunt veel kwijt op de foto maar het nadeel is dat je vaak de rechte lijnen een beetje krom ziet lopen, de foto vervormd omdat er zover is uitgezoomd.

Groothoek (Wide)

Dit is het zoomniveau dat je gewend bent om op je iPhone camera te zien. Deze lens is ongeveer te vergelijken met het zoomniveau van je ogen. Het heet een groothoek omdat in de fotografiewereld standaarden zijn voor deze zoomniveau’s.

Telelens (Telephoto)

Dit is de meest ingezoomde lens op je iPhone. Het is een wijd bereik waar een telelens kan onder vallen. Zo kan de lens een 2x zoom mogelijkheid hebben maar ook een 10x of zelf 50x zoom op andere smartphones.

Wanneer je een iPhone hebt met 2 camera’s is de iPhone voorzien van een Groothoek en een Telelens. Heeft je iPhone 3 camera’s, dan is die ook voorzien van de Ultra Groothoek lens. Dit geldt niet voor de iPhone 11 en 12 (mini), deze hebben een Groothoek en Ultra Groothoek.

LiDAR sneller focussen bij weinig licht

De Apple iPhone 12 Pro (Max) en de 13 Pro (Max) hebben een leuk trucje, deze hebben namelijk LiDAR technologie. Dit zorgt voor accurate diepte herkenning d.m.v. laserpulsen, dit werkt ook in het donker. Dit betekent dat de camera door gebruik van LiDAR accuraat kan scherpstellen en zelfs bij weinig licht.

Welke iPhone heeft de beste camera? - Foto's maken bij weinig licht

Welke iPhone heeft de beste camera?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het maken van de beste foto, zoals we hierboven hebben besproken. De verschillende camera’s op de nieuwere iPhones zorgen ervoor dat je meer zoom bereik hebt in het maken van de foto. Dit is dan ook de grootste ontwikkeling in de cameratechnologie van de iPhones. Wat opmerkelijk is aan de laatste iPhones is de LiDAR-scanner op de iPhone 12 Pro (Max) en de 13 Pro (Max) waarmee je accurater kan scherpstellen. De iPhone 13 Pro (Max) heeft zelfs de ProRes videocodec, dit wordt gebruikt in filmproducties.

De laatste technologie wil niet altijd betekenen dat die iPhone de beste foto’s kan maken. Als je weet wat de camera wel kan en in welke situatie hij slechter presteert kan je om die limieten heen werken. Zo heeft de regisseur Steven Soderbergh zijn Hollywood film Unsane uit 2018 compleet gefilmd met een iPhone 7 Plus.

Niet iedereen is een Hollywood regisseur en daarom is de iPhone met de beste camera de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Deze nieuwe iPhones hebben alle nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat je in elke situatie de beste camera in je broekzak hebt.

De iPhone 12 Pro (Max) en de 13 Pro (Max) hebben allemaal 3 camera’s en zijn voorzien van de nieuwe LiDAR focus techniek. Toch haalt de iPhone 13 Pro (Max) nog een paar extra features uit de trukendoos door zijn vernieuwde camerasysteem. Zo laat de lenzen op de iPhone 13 Pro & Pro Max 47% tot 92% meer licht binnen. Dit betekent dat hij nog beter is in het maken van foto’s in donkerdere situaties. Ook kan de iPhone 13 Pro (Max) net iets verder optisch inzoomen, hij heeft 6x optische zoom in plaats van 5x op de 12 Pro Max. Hoe verder je inzoomt hoe meer het beeld beweegt en schudt, daarom heeft de iPhone 13 Pro (Max) betere beeldstabilisatie. Deze stabilisatie beweegt physiek de sensor, hierdoor verlies je geen kwaliteit.

Door deze extra trucjes kan ik het volgende met zekerheid zeggen: De iPhone 13 Pro en Pro Max zijn de iPhones met de beste camera, zij zijn de ultieme winnaars van alle iPhones en steken op meerdere vlakken er met kop en schouders bovenuit!
Niet iedereen wil voor het nieuwste van het nieuwste gaan. Met de iPhone 12 Pro maak je prachtige foto’s en als je voor een refurbished iPhone 12 Pro kiest bespaar ook nog eens flink op de aanschaf!
Welke iPhone heeft de beste camera? - iPhone 12 Pro (Max)

De beste iPhone camera app

Nu we weten welke iPhone de beste camera heeft kunnen we kijken met welke app we de mooiste foto’s kunnen maken. Er zijn veel verschillende apps verkrijgbaar in de App Store, maar laten we eerst kijken naar de camera app die standaard op je iPhone staat.

De standaard camera app maakt volop gebruik van de technologie die Apple in de iPhone camera’s heeft gebouwd. Zo heb je de mogelijkheid om met Portrait Mode extra onscherpe achtergronden te creëren. Daarnaast heeft deze app alle standaard functies waarmee je de mooiste foto’s kan maken.

Wil je toch wat meer controle over hoe de camera de foto maakt? Met de VSCO app heb je de mogelijkheid om zelf de sluitertijd, ISO en witbalans in te stellen. Dit zijn de basisinstellingen die je op elke spiegelreflexcamera vindt, hiermee kan je creatief spelen. Bijkomend is VSCO één van de populairste fotobewerking apps, met een uitgebreid aantal filters en bewerkings mogelijkheden.

iPhone kopen die goede foto’s maakt

Als je opzoek bent naar een iPhone met de beste camera’s dan hebben wij meerdere opties voor je. Wanneer je naar een budget optie op zoek bent dan is de refurbished iPhone 8 Plus een goede keuze. Hiermee heb je het voordeel van de tweede camera waarmee je kan inzoomen, de iPhone 8 heeft er maar 1. Wil je wat nieuwers maar nog steeds op een budget dan is de refurbished iPhone 11 een top keuze. Deze heeft ook de 2 camera, maar de iPhone is een stuk nieuwer. Of als je toch voor die 3 camera’s wilt gaan dan is de refurbished iPhone 11 Pro of refurbished iPhone 12 Pro de beste keuze.

Hieronder een overzicht met de hoeveelheid camera’s per iPhone

Hopelijk hebben jullie net zoveel plezier gehad in het lezen als dat ik heb gehad in het schrijven van dit blog. Heb je een vraag of vond je dit een leuk blog? Laat dan een bericht achter in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties op “Welke iPhone heeft de beste camera?

 • Super duidelijke uitleg over camera opties, dank je wel

  Anne op 23 mei, 2021
 • Ultra groothoek lens… fantastisch!

  Bas B op 17 augustus, 2021
 • Ik zit erg te twijfelen of ik de iPhone X, XR of XS ga kopen. Welke van deze 3 heeft de beste camera?

  Lynn op 28 augustus, 2021
 • Welke telefoon kan ik het beste doen voor een budget van ongeveer 500 euro

  Chiel Meijer op 3 november, 2021
 • Ik ben me aan het oriënteren welke iphone ik het beste kan nemen ivm het maken van foto’s. Ik heb nu een iphone 11 en zat aan de iphone 13pro te denken, maar uit de test komt dat de iphone 12 betere kwaliteit foto’s maakt? Bedankt! Laura

  Laura op 22 januari, 2022
  • De iPhone 13 Pro (Max) heeft een betere camera dan de iPhone 12 Pro (Max). We hebben op de planning staan dit blog te updaten en de iPhone 13 serie mee te nemen in onze vergelijking.

   Fixje Bas op 24 januari, 2022

Geef een reactie