Diagnose maken bij complexe iPhone problemen (5 tips)
BLOG

Diagnose maken bij complexe iPhone problemen (5 tips)

Op 30 juni 2023, door Davey
4 reacties 5 min. leestijd

Een probleem met je iPhone kan worden veroorzaakt door talloze oorzaken. De meeste iPhone reparaties zijn scherm en batterij reparaties, toch komen er steeds vaker complexe problemen voor. In deze handleiding geven wij je 5 tips die je kunt gebruiken bij het oplossen van een complex probleem, deze 5 tips kun je toepassen wanneer je de meest voor de hand liggende oplossingen al hebt geprobeerd.

1. Labvoeding test (uitsluiten en kortsluiting testen)

Met behulp van een labvoeding kun je stroom injecteren in de iPhone en kun je snel de conclusie trekken of het probleem wordt veroorzaakt door het moederbord of een ander onderdeel in je iPhone. We adviseren om het voltage op 4.2V te zetten en daarna kun je via de connector van de aan en uit knop kabel en een pincet de iPhone triggeren om aan te gaan.

Schiet de labvoeding direct naar 2 ampère of meer? Dan heeft de iPhone een kortsluiting. Als er geen waterschade aanwezig is zit de kortsluiting vaak in één van de volgende lijnen:

  • PP_VDD_MAIN – meestal heeft deze lijn een kortsluiting
  • PP_VVD_BOOST – deze lijn heeft vaak een kortsluiting als het de PP_VDD_MAIN niet is

Een PP_VDD_MAIN of een PP_VVD_BOOST kortsluiting wordt veroorzaakt door een component en niet door een chip. Naast het component wat kortsluiting heeft, wordt de tigris chip ook altijd warm als je kortsluiting hebt. Het heeft dus geen zin om deze te vervangen. Je kunt de kortsluiting opsporen met een infraroodcamera of met freezespray. Onze voorkeur gaat uit naar een infraroodcamera. Hiermee belast je het bord niet en kun je makkelijker en sneller testen. Het nadeel aan een infraroodcamera is dat de eenmalige aanschaf een stuk duurder is en dit vaak niet voor 1 reparatie wordt gebruikt.

Kortsluiting iPhone

Tigris chip wordt warm en het component die kortsluiting heeft

2. Test points

Op het moederbord van de iPhone zitten op verschillende plekken goudkleurige rondjes. Dit zijn test points. Via de test point kun je controleren of er een kortsluiting zit in een bepaald circuit. Onthoud altijd dat je de zwarte pin op het test point zet en de rode op de ground. Via reparatiesoftware zoals JC drawing, ZXW of REFOX bitmap kun je deze test points vinden en identificeren.

3. Diode reading (stand op de multimeter)

Dioide reading is onmisbaar als je moederbord gaat maken. Dit is bij veel problemen het startpunt van het oplossen van het probleem. Als er problemen zijn met bijvoorbeeld de achter camera en een nieuwe achter camera is niet de oplossing? Dan kun je diode reading doen op de connectoren van de achter camera. Zo kun je zien of de waardes kloppen en het onderdeel wel of niet goed functioneert. Zie je een waarde wat niet kloppend is dan kun je verder gaan kijken naar bijvoorbeeld een defect filtertje of ander component. Ook bij diode reading geldt de vuistregel “de zwart pin op de connector en de rode op de ground”.

4. iTunes errors

iTunes errors kunnen je ook informatie geven over het probleem. Een bekend probleem hiervan is iTunes error 4013 of 9. Deze errors verschijnen vaak wanneer de NAND chip kapot is. Zo zijn er nog talloze voorbeeld voorbeelden van bekende iTunes error die verwijzen naar een bepaald hardware defect. Bekijk hier de meest voorkomende iTunes errors.

5. Panic-logs (iPhone herstart zichzelf willekeurig)

Als een iPhone zichzelf spontaan opnieuw opstart komt dit vaak in de panic-logs te staan. Je kunt deze logs vinden door te gaan naar: Privacy › Analyse en verbeteringen › Analysegegevens en zoeken naar panic-logs . Deze panic-logs geven je meer informatie over de oorzaak van het probleem. Bekijk de handleiding over veel voorkomende panic-logs en hoe je deze kunt verhelpen.

Veel voorkomende problemen per iPhone serie

Naast de verschillende algemene methodes die we hierboven besproken hebben zijn er ook problemen vaak voorkomen bij specifieke iPhone modellen, dit is vaak de zwakke plek van het toestel. Deze zwakke plekken hebben we ontdekt doordat wij enorm veel reparaties uitvoeren en meer dan 10 jaar ervaring hebben.

Veel voorkomende iPhone problemen per iPhone serie:

  • iPhone 7/7 Plus geen geluid (oplossing is jumpers onder audio chip)
  • iPhone 8 blijft op 0% staan tijdens opladen (oplossing is jumper trekken)
  • iPhone X/XS/XS Max geen touch (oplossing is lagen reballen)
  • iPhone SE 2 (2020) valt elke 3 min uit (oplossing is long jumper trekken richting CPU)
  • iPhone 11 heeft geen bereik (barst in WTR of short in lijn (component R1406) door voltage in de lijn te injecteren kun je zien of er een sluiting is)
  • iPhone 12 wel stroom, geen beeld (oorspeaker en sensor kabel)

Conclusie diagnose maken bij complexe iPhone problemen

Hopelijk heb je na het lezen van al deze informatie weer genoeg kennis om door te gaan om je iPhone te fixen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je nog enkele vragen hebt. Stel deze dan onder het bericht dan krijg je zo snel mogelijk een reactie.

Veelgestelde vragen over het maken van een iPhone diagnose bij complexe iPhone problemen

  • Vraag

    Verkopen jullie het gereedschap om deze testen uit te voeren?

    Antwoord

    Ja, in de webshop van Fixje vind je alles wat je nodig hebt om deze diagnose te maken.

  • Vraag

    Heeft een iPhone een zwakke plek op het moederbord?

    Antwoord

    Ja, elk toestel heeft wel een zwakke plek. In het blog behandelen we per iPhone model wat de zwakke plekken zijn.

  • Vraag

    Hoe weet Fixje de oplossing voor complexe iPhone problemen?

    Antwoord

    Fixje voert al meer dan 10 jaar veel reparaties uit. Zo hebben wij enorm veel ervaring opgedaan om complexe iPhone problemen op te lossen.

Wat kan Fixje nog meer aanbieden?

Fixje verkoopt naast iPhone onderdelen ook onderdelen voor iPad, MacBook en Samsung. Naast het “zelf repareren” kan je ook terecht om je iPhone te laten repareren via onze opstuur service of in ons reparatiecentrum! Naast het stimuleren van reparaties hebben we andere duurzame alternatieven zoals de verkoop van refurbished iPhones, iPads en MacBooks. Deze apparaten leveren we altijd met het Keurmerk Refurbished en met 2 jaar garantie. Sinds kort kun je ook je oude iPhone verkopen zodat we deze een tweede leven kunnen geven.

Heb je nog vragen over een reparatie? Plaats deze dan onder de handleiding. Dan kunnen we of andere reparateurs je verder helpen! Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen via de chat zodat een van onze specialisten je verder kan helpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties op “Diagnose maken bij complexe iPhone problemen (5 tips)

  • hallo Davey,
    Na vervanging van de batterij bij Iphone7 doet de telefoon het goed, alleen de Touch ID werkt niet.
    de ene keer meld hij: de touch ID kan niet worden geactiveerd.
    de andere keer: Touch ID-configuratie kan niet worden voltooid.
    Heb je tips voor mij
    groet
    jeu Koch

    jeukoch op 5 juli, 2023
    • Hi jeukoch, de kabel van het scherm is dan beschadigd verwacht ik. Door het scherm of het backlight te vervangen is het probleem verholpen.

      Fixje Davey op 28 augustus, 2023
  • Hallo,
    Ik heb allerlei rare problemen:

    – e books kunnen niet worden geopend en moet ik telkens opnieuw downloaden
    – de zoekfunctie in e-book pdf’s werkt niet
    – als ik bv 100 foto’s wil verwijderen moet ik dat 3x doen voor ze weg zijn
    – foto’s overzetten naar de PC en dan op de iPhone verwijderen lukt op geen enkele manier. De PC ziet de iPhone meestal niet of de verbinding valt weg. Geprobeerd op meerdere PC’s
    – Alleen de laatste maand foto’s zie ik terug in iCloud terwijl de functie wel aan staat
    – bij allerlei apps lukt t niet het geluid aan te

    Alvast hartelijk dank voor de reaktie!

    Jan de Weerd op 3 januari, 2024
    • Hi Jan, dit probleem heb ik nog niet eerder gezien. Als ik jou was zal ik de software een keer updaten naar de nieuwste versie als dit nog niet is gedaan.

      Fixje Davey op 8 januari, 2024

Geef een reactie