Week zonder afval, 3 duurzame tips
BLOG

Week zonder afval, 3 duurzame tips

Op 4 mei 2023, door Ramon
0 reacties 6 min. leestijd

Een week zonder afval! Van maandag 22 mei t/m zondag 28 mei 2023 gaan we met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Een mooi initiatief bedacht door Milieu Centraal en perfect aansluit op de missie van Fixje. Maak jij de switch?

Om je hierbij te helpen hebben wij 3 duurzame tips voor jou! Je vindt ze hieronder.

Waarom is het verminderen van afval en e-waste belangrijk?

Het verminderen van afval is belangrijk omdat de groeiende afvalberg schadelijk is voor het milieu. Overmatig afval is slecht voor de lucht-, water- en bodemkwaliteit. Het produceren en het verwerken van afval heeft ook een negatieve impact op het klimaat en zal één van de oorzaken zijn van de klimaatverandering. Door bewustwording te creëren, proberen afval te verminderen en het milieu te beschermen.

Wat is E-waste?

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Dit bevat alle producten met een stekker, batterij of een snoer. In deze apparaten zitten duurzame grondstoffen zoals: goud, nikkel en koper. Dit zijn schaarse grondstoffen die hergebruikt kunnen en moeten worden. Toch worden elektronische apparaten vaak onnodig weggegooid en ontstaat hierdoor E-Waste.

Hoe kun je duurzamer leven?

Er zijn veel manieren om duurzamer te leven door afval en e-waste te verminderen, waaronder:

  • Zelf repareren van je apparaat: Je kunt je kapotte smartphone, tablet of laptop zelf repareren voordat je ze vervangt. Zo voorkom je onnodige afvalproductie. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid om je apparaat te laten repareren.
  • Verkopen oude apparaten: Als je een smartphone niet meer gebruikt, kun je die smartphone verkopen. Dit vermindert niet alleen de e-waste, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat.
  • Kiezen voor een refurbished apparaat: Overweeg om een refurbished apparaat te kopen in plaats van een nieuw apparaat. Refurbished apparaten zijn gebruikte apparaten die zijn gerenoveerd en getest om ervoor te zorgen dat ze nog steeds goed werken. Dit vermindert niet alleen e-waste, maar is ook vaak goedkoper dan het kopen van een nieuw apparaat.
  • Recyclen van oude apparaten: Breng oude apparaten naar een recyclingcentrum dat zich specialiseert in de verwerking van e-waste en hergebruik onderdelen die nog gebruikt kunnen worden. Maar ook je kapotte scherm kan je inleveren.
  • Apparaten langer gebruiken: Gebruik je elektronische apparaten, zoals telefoons en laptops, langer voordat je ze vervangt. Zo voorkom je onnodige afvalproductie.

Fixje steunt Week zonder afval

De campagne sluit erg aan om onze missie. Door in ons geval smartphones, tablets en laptops van de e-waste berg te redden verminderen we samen e-waste en helpt Fixje mee aan de circulaire economie van onder andere Apple-producten.

Naast het verkopen van gereviseerde producten doet Fixje nog meer om de e-waste berg te verkleinen. Wij promoten namelijk ook het zelf repareren van je iPhone. Dit maken wij zo makkelijk mogelijk zodat iedereen dit zelf kan. Om je hierbij te helpen vind je in ons assortiment alle onderdelen, gereedschap en een gratis reparatie handleidingen om zelf te repareren.

Om deze campagne extra draagvlak te geven zullen wij de aankomende weken reparatie tips delen en het onderwerp duurzaamheid verder promoten op sociaal media en in onze email campagnes.

Wat kan ik zelf doen om e-waste te verminderen?

Circulariteit kunnen we verschillende manieren verbeteren, hieronder staan 3 tips om de leverduur van apparaten te verlengen. Voorkom e-waste en maak die switch!

Tip 1: Zelf je device repareren

Wij promoten natuurlijk het zelf repareren van je smartphone, tablet en laptop, zodat de bewustwording hiervan toeneemt. Met het juiste gereedschap, onderdelen en een gratis reparatiehandleiding kan iedereen zelf zijn device repareren.

Meest voorkomende zelf reparaties:

  1. iPhone scherm reparatie wanneer deze bijvoorbeeld is gebarsten,
  2. Batterij vervangen wanneer de batterij van je iPhone snel leeg loopt,
  3. Dock connector reparatie wanneer je iPhone niet meer oplaadt.

Maak de switch! Repareer zelf je kapotte apparaat.

Apparaat kapot? Probeer eerst te repareren. Kopen kan altijd nog.

Apparaat kapot? Probeer eerst te repareren. Kopen kan altijd nog.

Tip 2: Kies voor refurbished in plaats van nieuw

Nieuwe telefoon of laptop nodig? Koop refurbished.

Nieuwe telefoon of laptop nodig? Koop refurbished.

Om de levensduur van apparaten te verlengen is het een logische stap om apparaten te reviseren en opnieuw te verkopen. Dit houdt in dat apparaten worden gecontroleerd en zo nodig gerepareerd. Een bijkomend voordeel hiervan is dat mensen die minder geld willen uitgeven aan een smartphone sneller een “Refurbished” overwegen dan een nieuw toestel.

Refurbished is niet alleen duurzaam maar ook goed voor je portemonnee.

Meer over refurbished en duurzaamheid

Tip 3: Verkoop je oude apparaat

Meer dan 55% van de Nederlands hebben nog een extra telefoon in huis liggen. Het zou perfect zijn wanneer consumenten hun oude smartphone niet in de keukenlade zouden laten liggen. Deze belanden nu vaak als ‘back-up telefoon’ op de reserve stapel.

Smartphones die in een lade of op zolder liggen kunnen niet worden refurbished. Steeds meer bedrijven spelen op dit probleem in, zo kan je nu je oude iPhone inruilen wanneer je of andere iPhone koopt of verkopen als je al een andere telefoon hebt gekocht.

Maak de switch! Spit je lades door en verkoop je ‘reserve’ smartphone.

Iets nieuws nodig? Kies voor tweedehands.

Iets nieuws nodig? Kies voor tweedehands.

Meer over verkopen en duurzaamheid

Veelgestelde vragen

  • Vraag

    Wat is de Week zonder afval campagne?

    Antwoord

    De Week zonder afval campagne van Milieu Centraal is een jaarlijkse campagne die mensen stimuleert om hun afvalproductie te verminderen. Tijdens deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd om bewustwording te creëren over afval en hoe we onze levensstijl kunnen aanpassen om duurzamer te leven.

  • Vraag

    Waarom is het repareren van kapotte apparaten een duurzamere optie dan het kopen van nieuwe apparaten?

    Antwoord

    Repareren van kapotte apparaten is duurzamer dan het kopen van nieuwe apparaten omdat het de levensduur van het apparaat verlengt en de productie van nieuwe apparaten vermindert. Ook vermindert het de hoeveelheid e-waste die wordt geproduceerd.

  • Vraag

    Waar kan ik mijn oude iPhone verkopen?

    Antwoord

    Je kunt je oude iPhone verkopen aan ons.

  • Vraag

    Wat moet ik doen met mijn oude elektronische apparaten als ik ze niet meer kan gebruiken?

    Antwoord

    Je kunt oude elektronische apparaten recyclen door ze naar een recyclingcentrum te brengen dat zich specialiseert in de verwerking van e-waste. Zo kan het materiaal opnieuw worden gebruikt en wordt het niet zomaar weggegooid.

  • Vraag

    Is het mogelijk om zelf mij iPhone of iPad te repareren?

    Antwoord

    Je kunt zelf je iPhone of iPad vaak eenvoudig repareren. Bekijk onze gratis reparatie handleidingen, bestel de juiste tools en onderdelen en ga aan de slag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een reactie