Duurzaamheid en Refurbished iPhones gaan hand in hand in de strijd tegen e-waste
BLOG

Duurzaamheid en Refurbished iPhones gaan hand in hand in de strijd tegen e-waste

Op 27 augustus 2023, door Bas
0 reacties 6 min. leestijd

Duurzaamheid en refurbished zijn termen die tegenwoordig veel gebruikt worden. En dat is ook niet gek want deze begrippen gaan hand in hand. Een belangrijk onderdeel in de strijd naar een beter milieu is de circulaire economie. Dit houdt in dat producten die wij als consument gebruiken uiteindelijk weer terug in de economie belanden als grondstoffen of als nieuwe producten.

Refurbished iPhones werken ook volgens dit principe en streven ernaar om e-waste te verminderen door afgedankte, maar goed werkende, iPhones op te vangen voordat deze op de wereldwijde e-waste berg komen te liggen.

Refurbished betekent het reviseren, poetsen en controleren van losse toestellen. Meer weten over refurbished? Bekijk dan onze wat is een refurbished iPhone blog en wij leggen je alles uit!

Duurzame oplossingen om e-waste te verminderen

E-waste (elektronisch afval) is een groot probleem en dit probleem zal groter worden als wij er niets aan doen. Het is zelfs zo’n groot probleem dat vele landen hun e-waste verschepen naar minder ontwikkelde landen. Waar mensen deze elektronica, die schadelijke materialen bevatten, vaak zonder bescherming uit elkaar halen voor grondstoffen. Dus alle kleine beetjes helpen en een beter milieu begint bij jezelf.

Uit onderzoek van Basel Action Network (BAN) naar het verschepen van e-waste uit Europa bleek dat wij achter de schermen meehelpen aan dit grote probleem. Van de 10 geteste landen, waaronder Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Spanje was Engeland de grootste boosdoener.

Na schattingen van de BAN hebben zij berekend dat Europa 352.474 ton elektronisch afval (e-waste) verscheept per jaar. Om een beeld te geven, dat is omgerekend zo’n 2 miljard iPhones per jaar aan afval. Deze e-waste wordt verscheept naar landen zoals: Nigeria, Ghana, Hong Kong, Pakistan, Tanzania, en Thailand.

Door in ons geval iPhones, iPads en MacBooks van deze e-waste berg te redden verminderen wij e-waste en helpt Fixje mee aan de circulaire economie van Apple producten. Naast het verkopen van deze gereviseerde iPhones doet Fixje nog meer om de e-waste berg te verkleinen, wij promoten namelijk ook het zelf repareren van je iPhone. Dit maken wij zo makkelijk mogelijk zodat iedereen dit zelf kan, met gereedschap en een gratis handleiding van ons.

Het is een goed teken dat duurzaam ondernemen aandacht krijgt bij bedrijven, hierdoor ontstaan goede duurzame ontwikkelingen. De forse stijging in de refurbished iPhone markt is zowel duurzaam als goed voor de consument.

Dit betekent dat de markt meer aandacht krijgt en dat zie je terug in de kwaliteit van de refurbished Apple producten. In 2019 zijn er 144 miljoen refurbished toestellen verkocht volgens de Refurbished Barometer 2020. Dat is zo’n 27 miljoen kilo aan toestellen die anders op de e-waste berg terecht was gekomen.

Refurbishment van iPhones door Fixje

Duurzame refurbished iPhones hebben al een goede impact. Maar hoe zorgt Fixje ervoor dat de kwaliteit van deze refurbished iPhones ook goed zijn, waar komen ze vandaan en wat wordt er met deze iPhones gedaan? We liggen dit graag verder uit, hierdoor weet je straks ook beter het verschil tussen een tweedehands en een refurbished iPhone.

Onze Apple iPhones komen uit de Verenigde Staten en West-Europa, dit zijn bijvoorbeeld iPhones die uit het bedrijfsleven komen of iPhones die voor garantie terug zijn gekomen bij winkels. Deze iPhones zijn vaak zo goed als nieuw of soms eerder gebruikt met af en toe eventuele defecten.

Elke iPhone die bij ons binnenkomt wordt uitgebreid getest op meer dan 50 punten door onze specialisten. Onder deze 50 punten vallen alle onderdelen, software, hardware en natuurlijk de uiterlijke staat van het toestel, hierdoor weet je zeker dat alles perfect functioneert zoals het hoort. Dit gehele testproces is geaudit door het Keurmerk Refurbished en TÜV Nederland in samenwerking met Techniek Nederland.

Bij het classificeren van de toestellen worden er verschillende grades gebruikt om de toestellen uniform te graderen. Refurbished toestellen werken altijd uitstekend en worden vervolgens op uiterlijk ingedeeld: A grade, B grade en C grade. Een A grade toestel is zo goed als nieuw en heeft weinig tot geen zichtbare gebruikssporen, dit is de beste kwaliteit refurbished.

Gelukkig belanden toestellen die niet A grade zijn niet alsnog op de vuilnisbelt. B en C grade toestellen werken allereerst uitstekend en zijn zo nodig gerepareerd met de hoogst mogelijke kwaliteit onderdelen. Deze B en C grade hebben meer gebruikerssporen en zijn hierdoor voordeliger geprijsd dan de A grade.

Er zit dus niet alleen een uiterlijk verschil tussen maar vaak ook een groot prijsverschil. Over het algemeen is het zo dat hoe lager de grade, hoe groter het prijsverschil is ten opzichte van een nieuwe iPhone. Goed om te weten is dat elke grade gewoon 2 jaar garantie heeft.

Refurbished iPhone grades informatie:

  • A Grade Zo goed als nieuw: Haast niet van een nieuw product te onderscheiden, technisch helemaal in orde.
  • B Grade Licht gebruikt: Lichte krasjes of andere gebruikssporen, technisch helemaal in orde.
  • C Grade Zichtbaar gebruikt: Zichtbare gebruikerssporen zoals een deukje in de behuizing of een krasje, technisch helemaal in orde.
Keurmerk Refurbished

Fixje heeft het Keurmerk Refurbished

Fixje is één van de vijf bedrijven die het Keurmerk Refurbished mag dragen in Nederland. Dit keurmerk is een initiatief van Techniek Nederland in samenwerking met de grootste Refurbished aanbieders in Nederland en gecontroleerd en geaudit door TÜV Nederland, Techniek Nederland en DAS. Hiermee weet je niet alleen dat het product uitstekend wordt gecontroleerd met het testproces maar ook dat het bedrijf financieel gezond is.

Het Keurmerk Refurbished moet ervoor zorgen de consument zekerheid heeft wanneer ze een Refurbished iPhone kopen, en dat zij zeker weten dat de Refurbished iPhone betrouwbaar is. Dit doet het keurmerk door strenge richtlijnen op te stellen voor het testen en classificeren van alle refurbished Apple producten.

2 jaar garantie op alle refurbished iPhones

Een belangrijke eis dat het keurmerk stelt is de twee jaar garantie op elk refurbished toestel die onder het keurmerk verkocht wordt. Dat is 2 jaar garantie op de batterij en wanneer er defecten zijn die zich voordoen in een Apple apparaat.

Duurzaamheid en refurbished

Refurbished iPhones hebben dus een directe impact op het verminderen van e-waste. Als meer mensen bewust kiezen voor een refurbished toestel wordt deze circulaire economie steeds beter. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor refurbished producten maar ook voor het zelf repareren van je toestel en verder nog andere circulaire economieën die e-waste voorkomen.

Refurbished is een duurzame aanvulling op het doel van Fixje. Wij delen onze reparatie kennis, verkopen nieuwe onderdelen en maken repareren zo eenvoudig mogelijk voor iedereen. Zo zorgen wij er samen voor dat de e-waste berg minder wordt.

Het refurbished aanbod van Fixje is een veilig en duurzaam alternatief op een nieuwe. Naast het iPhone assortiment kan je ook terecht voor een refurbished iPad of een Refurbished MacBook, natuurlijk met het Keurmerk Refurbished.

Dus ben je opzoek naar een nieuwe iPhone? Overweeg dan dit duurzame alternatief en koop je Refurbished iPhone bij Fixje. Klanten zijn enthousiast, wij zijn niet voor niets beoordeelt met gem. een 9.2 door 100.000+ klanten!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een reactie