BLOG

Face ID en Touch ID, wat is het verschil?

Op 2 december 2022, door Ramon
2 reacties 4 min. leestijd

Apple staat als bedrijf bekend om haar geavanceerde devices met baanbrekende functies. Koop je een iPhone, iPad of MacBook (vanaf 2016) dan heb je de keuze uit twee verschillende verificatiemethodes voor het ontgrendelen van je device, namelijk Touch ID en Face ID. Maar wat zijn deze verificatiemethodes en wat zijn de verschillen tussen beide? In dit blog gaan we je antwoord geven op deze twee veelgestelde vragen.

Wat zijn Touch ID en Face ID?

Met Touch ID worden iPhones, iPads en MacBooks (vanaf 2016) ontgrendeld middels een vingerafdrukscanner. Deze methode is in september 2013 uitgebracht door Apple, met de komst van de iPhone 5s. Allereerst dien je een vinger te registreren voordat je de afdruk kunt gebruiken om een device te kunnen ontgrendelen.

Face ID is de opvolger van Touch ID en werkt doormiddel van een gezichtsscanner. Deze scanner maakt allereerst een scan van je gezicht met de Truedepth camera voordat je de iPhone of iPad kunt ontgrendelen. Apple heeft Face ID in 2017 geïntroduceerd met de komst van de iPhone X.

Naast het ontgrendelen van je iPhone, iPad of MacBook zorgen beide verificatiemethodes er ook voor dat je toegang krijgt tot specifieke apps, zoals internetbankieren, PayPal, iTunes store en de App store.

Wat zijn de verschillen tussen Touch ID en Face ID?

Het doel van beide verificatiemethodes is hetzelfde, toch zijn er wel verschillen te vinden tussen beide methodes.

Manier van identificatie

Het grootste verschil tussen beide methodes is de manier van identificatie. Heb je een iPhone met home button die Touch ID ondersteunt? Dan kan je de geregistreerde vinger op de thuisknop leggen. Je iPhone heeft dan in de gaten dat het om jou gaat en ontgrendelt zichzelf. Het maakt niet uit hoe jij je vinger op de home button legt, zolang de huid op je vinger maar in contact komt met de vingerscanner. Dit houdt in dat je alleen gebruik kan maken van de scanner met je blote vinger.

Bij Face ID is het zo dat je de functionaliteit alleen kunt gebruiken als je de iPhone in de portretstand vast hebt. Je gezicht dient altijd in beeld te zijn. Ligt je iPhone op je bureau, dan kan je Face ID alleen gebruiken als je gezicht erboven zichtbaar is.

Het aantal registraties

Een ander groot verschil tussen beide verificatiemethodes is het aantal registraties. Met de Face ID functionaliteit kan jij twee gezichten registreren. Hiervoor gebruik je de optie ‘alternatief uiterlijk’. Zo kan je bijvoorbeeld het gezicht van je partner registreren.

Met de Touch ID sensor kan je vijf verschillende vingers registreren van verschillende mensen. Zo kan je bijvoorbeeld ook de vinger van je partner registreren om snel toegang te geven tot je iPhone of iPad.

Face ID is 20 keer veiliger!

Wat betreft veiligheid is Face ID volgens Apple een stuk veiliger. De kans dat iemand anders met zijn of haar gezicht jouw iPhone ontgrendelt is 1 op 1 miljoen. Bij Touch ID is de kans dat iemand met zijn of haar vinger jouw iPhone ontgrendelt is 1 op 50.000. Je bent met Face ID dus 20 keer beter beveiligd, ook Touch ID is extreem veilig zodat je deze zorgeloos kunt gebruiken.

Welke iPhones, iPads en MacBooks hebben Face ID of Touch ID?

Hieronder vind je een overzicht met alle iPhones, iPads en MacBooks die Face ID of Touch ID hebben.

Touch ID

Touch ID iPhones Touch ID iPads Touch ID MacBooks
iPhone 5s

iPhone 6

iPhone 6 Plus

iPhone SE

iPhone 6s

iPhone 6s Plus

iPhone 7

iPhone 7 Plus

iPhone 8

iPhone 8 Plus

iPhone SE 2020

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

iPad Air 2

iPad Air 3

iPad 2017

iPad 2018

iPad 2019

iPad 2020

 

MacBook Pro (vanaf 2016)

MacBook Air (vanaf 2018)

Face ID

Face ID iPhones Face ID iPads
iPhone X

iPhone XS

iPhone XS Max

iPhone XR

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone 12

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Mini

iPad Pro 2018

iPad Pro 2020

iPad Air 2020

Bekijk onze Refurbished iPhones! Met keuze uit Touch ID en Face ID
Refurbished iPhones ›

Populaire refurbished modellen in het assortiment van Fixje met Face ID of Touch ID

Ben je opzoek naar een Apple device met Face ID of Touch ID, maar betaal je liever niet de hoofdprijs? In het assortiment van Fixje vind je refurbished devices die een stuk goedkoper zijn en niet onderdoen voor gloednieuwe Apple devices uit de winkel.

Alle refurbished iPhones, iPads en MacBooks in ons assortiment zijn voorzien van het Keurmerk Refurbished. Met het keurmerk kunnen wij jou ervan verzekeren dat de kwaliteit van onze refurbished devices erg goed is en de garantie klopt. Zo geniet je standaard van twee jaar (24 maanden) garantie, inclusief op de batterij!

Populaire refurbished iPhone modellen:

Populaire refurbished iPad modellen

Populaire refurbished MacBook modellen

Heb je verder nog vragen over Touch ID, Face ID of over een populair refurbished model binnen ons assortiment? Neem dan contact op met een van onze klantenservice medewerkers. Zij staan voor je klaar en adviseren je graag.

Op dit moment hebben wij 100.000+ positieve beoordelingen ontvangen van onze klanten met een 9,2 als gemiddeld beoordelingscijfer. Hier zijn wij erg trots op en doen er dan ook alles aan om dit zo te houden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties op “Face ID en Touch ID, wat is het verschil?

  • Is Face ID ook te repareren?

    Lirijn op 27 september, 2022
    • Hi Lirijn, het is inderdaad mogelijk om Face ID te laten repareren. Voor alle problemen omtrent Face ID hebben we het volgende handleiding geschreven om je hierbij verder te helpen. Je kunt ook via de chat contact opnemen met onze klantenservice zodat we een moederbord reparatie voor je kunnen uitvoeren om het probleem te verhelpen.

      Fixje Ramon op 28 september, 2022

Geef een antwoord