Alles over eSim, dual-sim op iPhone
BLOG

Alles over eSim, dual-sim op iPhone

Op 24 februari 2023, door Bas
2 reacties 5 min. leestijd

Iedereen kent de simkaart wel, het kleine kaartje die telkens kleiner wordt. De volgende stap voor de simkaart is eSim. In dit blog kom je alles te weten over wat eSim is, hoe je het activeert op je iPhone en hoe dual-sim werkt op je iPhone door eSim.

Wat is eSim?

Een simkaart in je iPhone zorgt voor toegang tot het cellulair netwerk van je provider. Dit gaat al jaren met een kaartje dat je in je iPhone drukt, best ouderwets toch? Hier komt eSim voor in de plaats, maar je iPhone moet het wel ondersteunen.

Apple wil de traditionele simkaarthouder weghalen om alleen maar eSim aan te bieden. E-sim is een digitale simkaart, die door een kleine chip is ingebouwd in je toestel. Voorheen plaatste je een plastic simkaart in je toestel, tegenwoordig kan je een e-sim rechtstreeks op je iPhone downloaden. Providers wereldwijd moeten hiervoor wel eerst klaar zijn. De iPhone 14 serie in Amerika wordt als eerste iPhone verkocht zonder een fysieke simkaart, dus alleen e-sim. In Nederland wordt de e-sim al aangeboden door diverse providers zoals: KPN, Simyo, T-mobile, Truphone, Ubigi en Vodafone.

Er zit wel een verschil in een extra eSim en dual-sim. Traditioneel als we het hebben over dual-sim bedoelen we twee fysieke plastic simkaarten. Als we het over dual-sim hebben in dit artikel hebben we het over één fysieke simkaart en als tweede de eSim.


Weet jij wat NFC is? Kom ook alles te weten over wat NFC is en hoe je NFC aanzet.

Bekijk ons brede assortiment Refubished iPhones. Met officieel Keurmerk Refurbished!

Welke iPhones ondersteunen eSim en dual-sim

Wanneer je iPhone eSim ondersteunt, kan deze ook gebruik maken van dual-sim. Dit is omdat je tegelijkertijd gebruik kan maken van de normale simkaart en eSim. Je provider moet eSim natuurlijk wel ondersteunen, dan kies je voor een abonnement of sim-only met eSim. Een sim-only abonnement is goede optie wanneer je een refurbished iPhone hebt gekocht.

Deze iPhones ondersteunen eSim en dual-sim:

 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone SE 2 (2020)
 • iPhone 12 (mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 (mini)
 • iPhone 13 Pro (Max)
 • iPhone SE 3 (2022)
 • iPhone 14 (Pus)
 • iPhone 14 Pro (Max)
 • of nieuwer

eSim configureren op je iPhone

Je abonnement activeren op je iPhone is simpel en kan op 4 manieren. Zorg dat je de laatste versie van iOS geïnstalleerd hebt op je iPhone. Als je vorige iPhone een eSim ingesteld had, wordt deze vaak overgezet bij het installeren van een nieuwe iPhone.

eSim QR-code scannen

De kans is groot dat je een QR-code hebt gekregen bij een abonnement of sim-only. Deze kun je scannen door je camera app te openen. Tik op de melding Mobiel abonnement gevonden, daarna op Ga door en als laatst op Voeg mobiel abonnement toe. Als er om een code wordt gevraagd, vul dat de code in die je hebt gekregen van je mobiele aanbieder.

Toegewezen abonnement activeren

Sommige aanbieders kiezen ervoor om het abonnement al toe te wijzen, dit kan vanaf iOS 13. Wanneer je de melding “Mobiel abonnement kan worden geïnstalleerd” krijgt, tik hier dan op. Daarna kun je in de instellingen op Mobiel abonnement kan worden geïnstalleerd tikken, als laatst tik je op Ga door.

eSim via de app van de provider

In sommige gevallen kan eSim ook geactiveerd worden via de app van de provider. In dit geval volg je de stappen die worden aangegeven in de app.

eSim handmatig invoeren

Ga naar Instellingen › Mobiel netwerk › Voeg mobiel abonnement toe › Voer info handmatig in en vul je gegevens in.


Heb je de “Geen service”-melding op je iPhone? Bekijk de oplossing in ons blog: Geen service iPhone.

De voordelen van eSim

Het grootste voordeel van eSim is toch wel dat je niet meer hoeft te klooien met simkaartjes, QR-code scannen en klaar. Ook hoeft Apple geen ruimte meer vrij te houden in de iPhone voor een simkaartlezer, dit kan gewoon een klein chipje zijn. Dus meer ruimte voor nieuwe features en dat ik altijd leuk. Het geeft ook de mogelijkheid om in de toekomst meerdere eSim geactiveerd te hebben op je iPhone, waarom niet dual-eSim of zelfs tripple-eSim!

iPhones kopen die eSim ondersteunen

eSim op je iPad

Wist je dat ook iPads ondersteuning hebben voor eSim? De volgende iPads hebben ondersteuning voor eSim:

 • iPad mini 5 of nieuwer
 • iPad 7 (2019), iPad 8 (2020) of nieuwer
 • iPad Air 3 of nieuwer
 • iPad Pro 11-inch, alle generaties
 • iPad Pro 3 12,9-inch of nieuwer

Veelgestelde vragen

 • Vraag

  Welke iPhone is geschikt voor eSIM?

  Antwoord

  De volgende iPhones hebben ondersteuning voor eSim: iPhone XS (Max), iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro (Max), iPhone SE 2 (2020), iPhone 12 (mini), iPhone 12 Pro (Max), iPhone 13 (mini), iPhone 13 Pro (Max), iPhone SE 3 (2022), iPhone 14 (Pus), iPhone 14 Pro (Max) of nieuwer.

 • Vraag

  Hoe activeer ik eSIM op iPhone?

  Antwoord

  Er zijn verschillende manieren om eSim te activeren, dit ligt ook aan hoe de provider dit aanbiedt. Hoe je eSim activeert lees je in ons blog.

 • Vraag

  Welke iPad ondersteund eSIM?

  Antwoord

  De volgende iPads hebben ondersteuning voor eSim: iPad mini 5 of nieuwer, iPad 7 (2019) of nieuwer, iPad Air 3 of nieuwer, iPad Pro 11-inch alle generaties, iPad Pro 3 12,9-inch of nieuwer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties op “Alles over eSim, dual-sim op iPhone

 • Hoi,

  Doordat ik binnenkort een zakelijke telefoon nodig heb wil ik mijn privé en zakelijke telefoon in één doen. Ik weet dat je bij Samsung dan dual-sim hebt, maar hoe werkt dat precies bij IPhone? Niet dat ik straks een telefoon heb gekocht waar ik niet met mijn zakelijke en met mijn privé-nummer op kan.

  joëlle op 27 oktober, 2022
  • Hi Joëlle,
   Zolang je bij één van de twee abonnementen eSim kunt activeren en de iPhone XS of nieuwer is, dan kun je Dual-sim op iPhone. Informatie over het activeren van eSim lees je in dit blog.

   Fixje Bas op 27 oktober, 2022

Geef een reactie