iPhone start niet op door bootloop (Apple logo komt in beeld en valt weer weg)
BLOG

iPhone start niet op door bootloop (Apple logo komt in beeld en valt weer weg)

Op 12 mei 2023, door Davey
4 reacties 6 min. leestijd

Een bootloop herken je doordat je iPhone constant opnieuw blijft opstarten en het Apple logo in beeld komt en daarna weer wegvalt. We vertellen je meer over het probleem en hoe je een bootloop kunt oplossen.

Wat is een bootloop?

De engelse term “bootloop” kan in het Nederlands worden vertaald naar “opstartlus” en dat vertelt ook precies wat er aan de hand is. Wanneer de iPhone in een bootloop zit start het toestel de hele tijd op, blijft vervolgens hangen op het Apple logo en valt het toestel weer uit. Daarna begint de opstartfase opnieuw en dit blijft zicht herhalen.

Een bootloop is een erg vervelend probleem, je toestel kan onmogelijk worden gebruikt. Bekijk het stappenplan hieronder om te kijken hoe je het probleem kunt oplossen. Ook is het mogelijk om je iPhone op te sturen zodat we deze repareren.

Waardoor wordt een bootloop veroorzaakt?

Een bootloop wordt veroorzaakt door een fout in de iPhone. Deze fout kan zowel ontstaan door een fout in de hardware als een fout in de software. Hieronder vind je meer informatie van fouten in de software en fouten in de hardware.

Fout in de software:

 • Bug in iOS (dit kan ontstaan doordat er tijdens het updaten wordt ontkoppeld of dat de update wordt gedaan met een oude iTunes versie)
 • Illegale programma’s of iOS versies kunnen bootloops veroorzaken (ze zijn niet voor niets illegaal)
 • Speciale testbeta’s kunnen bootloops veroorzaken

Fout in de hardware:

 • Batterij is niet goed aangesloten of de batterij is kapot
 • Voorcamera kabel is defect (iPhone 5 t/m 8 Plus, iPhone SE 2 (2020) & iPhone SE 3 (2022))
 • Oorspeaker en sensor kabel is defect (iPhone X tot en met de 12 Pro Max)
 • Sensor kabel (iPhone 13 mini tot en met 15 de Pro Max)
 • Problemen met de NAND chip (verantwoordelijk voor opslag)
 • Vochtschade problemen

Stappenplan iPhone met een bootloop

Stap 1: Probeer de iPhone te resetten via de knoppencombinatie die hoort bij het type iPhone. Met een reset verlies je geen data. Je verliest pas de data op je iPhone als je deze herstelt in herstelmodus.

Het resetten van je iPhone 8 of nieuwer gaat als volgt (dit is ook te zien in onderstaande video):

 1. druk de volume-omhoog knop kort in aan de linkerzijde
 2. druk de volume-omlaag knop kort in aan de linkerzijde
 3. houd daarna de aan en uit knop aan de rechterzijde ongeveer 15 seconden ingedrukt totdat het Apple-logo weer in beeld komt

iPhone 8 / X / 11 / SE / 12 / 13 / 14 serie resetten video

Heb je een iPhone 7 of ouder? Bekijk dan onze iPhone resetten handleiding.

Stap 2: Test of de batterij goed is aangesloten op de batterij connector van het moederbord. Als de iPhone geen verbinding kan maken met de batterij kan deze niet opstarten. Mogelijk kan de batterij kapot zijn. Dit kun je testen door te kijken of de iPhone wel opstart met een andere batterij. Lees hier meer over het vervangen van de iPhone batterij.

Stap 3: Probeer de iPhone op te starten met alleen de batterij, dock connector en het iPhone scherm (niet de voorcamera kabel of oorspeaker en sensor kabel). Je probeert de iPhone op deze manier op te starten om uit te sluiten of het aan deze onderdelen ligt. Heb je een labvoeding? Sluit het moederbord en het scherm dan aan op deze labvoeding. Als de iPhone aan de labvoeding wel opstart, kun je concluderen dat de batterij kapot is. De labvoeding is een apparaat dat de hoeveelheid stroom geeft wat de iPhone nodig heeft om op te starten. Heb je met de batterij een bootloop en start de iPhone aan de labvoeding wel op? Dan kun je concluderen dat de batterij de oorzaak van het probleem is.

Stap 4: Als de vorige stappen niet succesvol zijn geweest en de data van de telefoon mag verwijderd worden dan kun je de iPhone herstellen in herstelmodus via iTunes. Mogelijk is herstellen de oplossing en anders krijg je een iTunes error. Deze error geeft je meer informatie over het probleem met de iPhone. Mag de data van de iPhone niet worden verwijderd, dan is mogelijk een CPU swap nog een oplossing. Dit is heel specialistisch werk. Dit is ook de laatste kans om je data te behouden (tenzij je een goede iCloud back-up hebt).

Tip: zorg voor voldoende vrije opslagruimte

Een bootloop wordt in sommige gevallen ook veroorzaakt door te weinig beschikbare opslagruimte. Het advies is om altijd voldoende opslagruimte vrij te houden (minimaal 10%) zodat dit niet kan gebeuren. Helaas kun je de data niet opschonen wanneer deze in een bootloop zit en zul je dit voor die tijd in de gaten moeten houden. Via 3uTools kan je de iPhone vaak nog herstellen met het data behoud. Bekijk de iPhone herstelmogelijkheden bij software problemen.

Kan een sluiting op het moederbord ook een bootloop veroorzaken?

Bij kortsluiting op het moederbord gaat de iPhone helemaal niet meer aan. Je krijgt dan ook geen bootloop. Bij NAND chip (verantwoordelijk voor de data) of vochtschade problemen kun je wel een bootloop krijgen. Bij een defecte NAND chip is het niet mogelijk om de data te herstellen of terug te krijgen van het toestel zelf. Je kunt de data alleen terughalen via een iCloud back-up.

Veelgestelde vragen over iPhone bootloop

 • Vraag

  Kan een bootloop uit het niets ontstaan?

  Antwoord

  Ja, het ontstaan van een bootloop kan door een fout in de hardware of een fout in de software komen.

 • Vraag

  Kan ik zelf een iPhone bootloop fixen?

  Antwoord

  Ja, in sommige gevallen kan je met ons stappenplan zelf het probleem van de bootloop fixen. Hierdoor kan je het toestel weer gebruiken.

 • Vraag

  Ben ik mijn data kwijt na het oplossen van een bootloop?

  Antwoord

  Dat hangt van de manier af hoe je de bootloop fixt. In de handleiding vertellen wij je meerdere manieren (via iTunes, 3uTools en via het vervangen van onderdelen) hoe je het probleem kunt oplossen. Of je de data wel of niet kwijtraakt hangt af van de manier die je gebruikt om de bootloop op te lossen.

Vragen over een iPhone bootloop?

Hopelijk hebben we je kunnen leren over wat een bootloop is, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe je het probleem kunt oplossen.

Kom je er niet uit? Plaats dan een bericht onder dit blog of neem contact op met een van onze experts via de chat.

Liever je iPhone bootloop laten repareren?

Heb je de stappen gevolgd, maar kom je er niet uit en wil je toch liever je iPhone bootloop laten repareren? Dan kan je altijd bij ons terecht! Onze experts staan dagelijks voor je klaar. Je kunt hiervoor langskomen in onze vestiging in Vriezenveen of je kunt je iPhone opsturen via onze opstuur service. Bekijk hier de reparatie mogelijkheden.

Op zoek naar een andere iPhone?

Ben jij zelf op zoek naar een nieuwe iPhone? Bekijk dan ons refurbished iPhone assortiment. Fixje weet als geen ander hoe belangrijk kwaliteit is. Wij hebben meer dan 100.000 beoordelingen (met een 9 gemiddeld) en zijn lid van het Keurmerk Refurbished. Zo heb je standaard 2 jaar garantie (ook op de accu) en koop je bij een betrouwbare aanbieder!

Naast refurbished iPhones verkopen wij ook refurbished iPads, refurbished MacBooks, refurbished Apple Watches, refurbished laptops en kan je ook je oude iPhone weer verkopen aan ons.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties op “iPhone start niet op door bootloop (Apple logo komt in beeld en valt weer weg)

 • Als je eenmaal een boot loop hebt gehad en deze gerepareerd is, is de kans dan groter dan je in de toekomst wederom dit probleem zal hebben?

  Lionèl op 29 januari, 2024
  • Hi Lionèl, in de praktijk zien we dat een bootloop vaak wordt veroorzaakt door de kabel achter het scherm. Als dit goed gerepareerd wordt zal de bootloop niet terugkomen. Tenzij er teveel vocht of iets dergelijks bijkomt.

   Fixje Davey op 5 februari, 2024
 • Mijn iphone blijft in bootloop. Wat kan ik doen?

  renate op 9 maart, 2024
  • Hi Renate, als je wilt kunnen we ernaar kijken via onze opstuur service.

   Fixje Davey op 11 maart, 2024

Geef een reactie